Να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση του αγώνα για την επιβίωση μας
Όσο κι αν πολλοί, ανάμεσά τους οι ίδιοι οι μεγαλοξενοδόχοι, προσπαθούν να διατηρήσουν ένα κλίμα προσμονής ανάμεσα στους εργαζόμενους, η πραγματικότητα είναι σκληρή και δεν κρύβεται. Η σαιζόν είναι βέβαιο πια ότι είναι χαμένη και η μεγάλη πλειοψηφία από τους χιλιάδες εργαζόμενους στο νησί μας δε θα κάνει μεροκάματο φέτος.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι απλά ανεπαρκή. Δεν είναι καν ένα κομμάτι ψωμί. Οι συνάδελφοι που θα μπουν – όταν τελικά μπουν – σε αναστολή, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα αναγκαστούν να ζήσουν με 10 ευρώ την ημέρα για τον επόμενο χρόνο. Οι υπόλοιποι που θα πάρουν μόνο επίδομα ανεργίας μέχρι τον Αύγουστο θα ζήσουν με 3,5 ευρώ την ημέρα!
Οι οικογένειες του νησιού θα βρεθούν σε μια κατάσταση όπου δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την επιβίωση τους. Δεν μπορούμε αυτό να το αποδεχτούμε παθητικά γιατί θα καταλήξουμε σε συνθήκες ανέχειας, να μείνουμε χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό εμείς και οι οικογένειες μας.
Η κυβέρνηση οφείλει χωρίς άλλη καθυστέρηση και γραφειοκρατία, να λύσει με καθαρό τρόπο το ζήτημα της επαναπρόσληψης και αναστολής όλων των εργαζόμενων στον τουρισμό χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλίσει για όλους αξιοπρεπές εισόδημα και τους απαλλάξει από φόρους, δημοτικά τέλη, ΦΠΑ, λογαριασμούς, από το βραχνά των χρεών στις τράπεζες, για όσο διαρκεί η κρίση.
Δεν είναι δική μας δουλειά να ζυγίζουμε τις ανάγκες μας με τις “αντοχές της οικονομίας”, όπως μας λένε πολλοί. Η άποψη ότι «δεν έχει το κράτος χρήματα να μας πληρώνει» δεν είναι σωστή. Δεν επιλέξαμε εμείς να μείνουμε άνεργοι. Εμείς θέλουμε δουλειά ανθρώπινη, όλο το χρόνο, με μισθούς που να καλύπτουν στις σύγχρονες ανάγκες μας. Δε μας το εξασφαλίζουν όμως.
Εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργήσαμε με τα χέρια μας και το μυαλό μας, το λεγόμενο “τουριστικό θαύμα” όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο στο νησί της Ρόδου, ο τουρισμός έκανε τζίρο 1,5 δις ευρώ το χρόνο. Μέσα στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες ξενοδοχειακές κλίνες 4 και 5 αστέρων. Στην κυριολεξία φύτρωναν τα ξενοδοχεία σαν μανιτάρια.
Από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος κατέληξε στους εργαζόμενους. Τη μερίδα του λέοντος την πήραν οι μεγάλοι όμιλοι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τα επένδυσαν και τα επανεπένδυσαν, βγάζοντας ακόμα περισσότερα.
Σήμερα παριστάνουν τα …φτωχαδάκια ενώ ήδη η κυβέρνηση τους έχει εξασφαλίσει καινούρια προκλητικά προνόμια και επιδοτήσεις. Ας τα πάρει λοιπόν από αυτούς. Ας πληρώσουν άλλοι αυτή τη φορά, το κράτος και η εργοδοσία, εμείς δεν αντέχουμε άλλο!
Για να κάνουμε όμως πράξη αυτό το σύνθημα, χρειάζεται να αγωνιστούμε, κανένας δε θα μας το χαρίσει. Η πείρα του τελευταίου διαστήματος έδειξε ότι και διαθέσεις υπάρχουν ανάμεσα στους συναδέλφους και μεγάλες δυνατότητες. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε χρειαζόμαστε τη δύναμη της οργάνωσης.
Καταρχήν δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας συνάδελφος που να μην είναι μέλος του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το οποίο μπορεί να γράφει ως μέλη του με βάση το καταστατικό του και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό. Όμως, μόνο το να γραφτεί κάποιος μέλος δεν αρκεί. Χρειάζεται να αναλάβουμε όλοι καθήκοντα για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας.
Η ηγεσία του Σωματείου μέχρι τώρα κωλυσιεργεί. Δεν παίρνει μέτρα για να οργανώσει, να κλιμακώσει τον αγώνα, αφήνει και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Όμως δεν πρόκειται για απειρία!
Στην πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα, δεν πήρε κανένα μέτρο για τη συμμετοχή συναδέλφων. Θα μπορούσε επίσης, εφόσον ήταν δύσκολη η μετάβαση στην Αθήνα, να γίνει κινητοποίηση στη Ρόδο την ίδια μέρα. Αλλά η ηγεσία του Σωματείου ήταν εξαφανισμένη, παρότι τέτοιες προτάσεις έγιναν επανειλημμένα.
Αυτό το διάστημα που ο κόσμος αγωνιά και ψάχνει να βγάλει άκρη για το τι ισχύει σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αντί να οργώσει τις γειτονιές και τα χωριά για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους του κλάδου, είναι πάλι άφαντοι.
Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αφήσουν τη σοβαρή υπόθεση της οργάνωσης της πάλης για την επιβίωση τους σε μια τέτοια ηγεσία. Οι όποιοι θεατρινισμοί του τελευταίου διαστήματος, το δήθεν “ανέβασμα των τόνων”, δεν αρκούν για να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους. Είναι άλλωστε πολλοί οι συνάδελφοι που έχουν και προσωπική πείρα.
Από αυτή την άποψη έχει σημασία να βγουν μπροστά αυτό το διάστημα πρωτοπόροι εργαζόμενοι από μεγάλους χώρους δουλειάς και να αναλάβουν καθήκοντα και ευθύνες, να συντονίσουν τη δράση τους για να γίνει η συμμετοχή στον αγώνα υπόθεση όσων περισσότερων εργαζόμενων γίνεται από τους χιλιάδες του νησιού.
Τα τρία επιχειρησιακά Σωματεία εργαζόμενων στα ξενοδοχεία της περιοχής μας, άλλοι εργαζόμενοι από μεγάλα ξενοδοχεία, παίρνουν την πρωτοβουλία για την ίδρυση επιτροπής αγώνα των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό – τουρισμό στη Ρόδο.
Αυτές τις μέρες οργανώνονται μικρές συσκέψεις κατά τόπους και την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του αρχαίου σταδίου θα γίνει σύσκεψη – συνέλευση της επιτροπής όπου θα συζητηθεί η οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα και θα εκλεγεί γραμματεία.
Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες από τον κλάδο του τουρισμού στη Ρόδο,
Σωματείο εργαζομένων Sheraton,
Σωματείο εργαζόμενων Miramare,
Σωματείο εργαζόμενων Amilia Mare & Paradise Village
Επικοινωνία για πληροφορίες:
Email: somamiliamare@gmail.com
Τηλ: 6906662143