Εφιαλτική πρόβλεψη της Oxford Economics: «Ο κορωνοϊός μπορεί να ανοίξει τρύπα 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία»

Φόβους για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν αναλυτές σε περίπτωση που ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε πανδημία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Με τα θύματα του κορωνοϊού να πλησιάζουν τα 3.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 80.000 ανά την υφήλιο και την επιδημία στην Ιταλία να πλήττει την καρδιά της βιομηχανικής της παραγωγής, οικονομολόγοι προσπαθούν να αποτιμήσουν τι θα σήμαινε μια πανδημία για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την Oxford Economics μια διεθνής υγειονομική κρίση θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, λόγω της παρατεταμένης απουσίας εργαζομένων από τις δουλειές τους, την πτώση της παραγωγικότητας, την μείωση των ταξιδιών, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την πτώση της εμπορικής δραστηριότητας και των επενδύσεων. «Το κόστος για την παγκόσμια οικονομία από μια πανδημία μπορεί να φτάσει έως τα 1,1 τρισ. δολάρια, με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία να περνούν σε ύφεση. Αυτό θα είναι ένα σύντομο, αλλά δυνατό σοκ για την παγκόσμια οικονομία», επισημαίνουν οι αναλυτές της Oxford Economics.

Προς το παρόν κεντρικοί τραπεζίτες και κυβερνήσεις ποντάρουν ότι ο κορωνοϊός δεν θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην παγκόσμια οικονομία. Αλλά οι πιθανότητες ενισχύονται μεταξύ άλλων λόγω του παρατεταμένου λουκέτου σε εργοστάσια στην Κίνα και της εξάπλωσης του ιού στη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία, που κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση, ικανή να πλήξει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Απαισιόδοξος ο Άξελ Βέμπερ της UBS – Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
O πρόεδρος της ελβετικής UBS Group AG, Άξελ Βέμπερ προειδοποιεί, μάλιστα, ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει από το 3,5% σήμερα στο 0,5% ενώ η οικονομία της Κίνας μπορεί να βρεθεί σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι το πρόβλημα παραμένει», είπε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας στο Bloomberg.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια ανάλυση του 2015, πολύ πριν την επιδημία του κορωνοϊού, προέβλεπε ότι μια πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και το κόστος της θα μπορούσε να φθάσει έως και το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μια καταστροφική πανδημία σαν εκείνη της Ισπανικής Γρίπης που προκάλεσε το θάνατο έως και 50 εκατ. ανθρώπων το 1918, θα μπορούσε σήμερα να προκαλέσει απώλειες της τάξης του 5% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ανέφερε στην έκθεσή της.

Μια άλλη έκθεση του Μαρτίου του 2016, που είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, συνέκρινε τις ετήσιες οικονομικές επιπτώσεις μιας πανδημίας γρίπης με το μακροπρόθεσμο ετήσιο κόστος της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση εκτιμούσε ότι αν οι θάνατοι από την πανδημία ξεπερνούσαν σ’ έναν χρόνο τις 700.000 τότε το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να φθάσει το 0,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Pin It on Pinterest