Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, πτυχιούχος Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος, εκλεγμένο μέλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό νότια- νοτιοδυτικά της Ρόδου κινούμενο ανατολικά- βορειοανατολικά κατάφερε να δώσει ισχυρής μορφής αστάθεια σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου στις 17/07/2019.
Τονίζεται ότι η διέλευση βαρομετρικών συστημάτων είναι εξαιρετικά σπάνια για την εποχή που διανύουμε για την Ρόδο.
Σύμφωνα με τους εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών θα αναλύσουμε τι συνέβει σε κάθε περιοχή.
Στον Έμπωνα από τις 08:30 έκανε την εμφάνισή της η αστάθεια όπου μάλιστα στο μέσον περίπου της ημέρας η βροχή εντάθηκε και χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά έντονη με συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Στις 15:00 η αστάθεια τερματίστηκε στην περιοχή δίνοντας συνολικά 37.2 χιλοστά (37.2 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) νερού.
Στο Παραδείσι η αστάθεια ήταν σύντομη και ξεκίνησε στις 15:00 όπου έδωσε συνολικά 18.0 χιλιοστά (18 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) βροχής.
Στην Λίνδο η αστάθεια ξεκίνησε δυναμικά με ισχυρή βροχή στις 08:00 για να τερματιστεί εντελώς στις 17:40 δίνοντας βροχόπτωση 15.2 χιλιοστών (15.2 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο).
Στην Κατταβιά οι βροχές ήταν ισχυρής έντασης ξεκινόντας στις 12:10 για να τελειώσουν στις 15:50 δίνοντας 7.2 χιολοστά (7.2 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) υετού.
Η πόλη της Ρόδου ήταν αυτή που δεν πήρε πολύ… Χαμπάρι βλέποντας κυρίως πολύ χαμηλή νέφωση στα περίχωρα με συνοδεία σιγοβροντών. Η ασθενής βροχή ξεκίνησε στις 13:50 για να ολοκληρώθει στις 14:50.
Δεν είναι πρωτόγνωρο η εμφάνιση βροχής μήνα Ιούλιο στην Ρόδο, καθώς σύμφωνα με τα κλιματολογικά στοιχεία μπορεί να πέσει μέχρι και 0.2 του χιλιοστού (0.2 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο) νερό. Όμως αυτό που συνέβη στις 17/07/2019 χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σπάνιο καθώς έχει να παρατηρηθεί βροχή από τον Ιούλιο του 2006, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια.
Ως προς την πλευρά της έντασης, το φαινόμενο χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρο καθώς τέτοια ποσότητα υετού, ακόμα και στις περιοχές που έβρεξε λιγότερο δεν έχει καταγραφεί στο εύρος της κλιματολογικής ανασκόπισης του νησιού.
Τέλος, η κλιματική αλλαγή ερμηνεύεται ως η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων με μειωμένη την εποχικότητα στον πλανήτη (και συνεπώς σε μία περιοχή). Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε, όσο εύκολο και εάν ακούγεται, με τα τωρινά στοιχεία, το μεμονωμένο συμβάν στην Ρόδο ως επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως αναφέρεται και παραπάνω, δεν έχουμε παρατηρήσει εμφανίσεις παρόμοιου σε ένταση φαινομένου στον συγκεκριμένο μήνα τα προηγούμενα χρόνια.