Σύμφωνα με πληροφορίες η Τόνια Μοροπούλου γνωστή επιστήμονας είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναμένεται να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Νέα Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα . Η Ροδίτισα στην καταγωγή καθηγήτρια αποτελεί μια δυνατή επιλογή λόγω της αναγνωρισιμότητας που έχει στα Δωδεκάνησα αλλά και πανελλαδικά μέσα απο την αναστήλωση στου Πανάγιου Τάφου και της μεγάλης εππαγγελματικής της πορείας .
Αντωνία Μοροπούλου γεννήθηκε στη Ρόδο το 1952. Είναι Χημικός Μηχανικός, Δρ., Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.
Η Αντωνία Μωροπούλου είναι σήμερα Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Είναι Χημικός Μηχανικός, Δρ., Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Έχει επισκεφθεί καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Αμβέρσας (UIA), στη Ρώμη (Univ. Sapienza), στη Βενετία (UIAV) και στο Princeton (PU). Είναι Διευθυντής Σπουδών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΕΜΠ για την «Προστασία Μνημείων» – Σκηνοθεσία «Υλικά και Συνθήκες Συντήρησης» και είναι Επικεφαλής του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνικής Υλικών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Η καθηγήτρια Α. Μοροπούλου είναι συντονιστής του Διατμηματικού Εργαστηρίου (συμμετέχοντα εργαστήρια από τις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.) για τον “Ποιοτικό έλεγχο, ανθεκτικότητα και αξιοπιστία δομικών υλικών και δομικών υλικών και έργων υπό περιβαλλοντικό αντίκτυπο ».
Ως επιστημονικός συντονιστής, η Α. Μοροπούλου έχει διαχειριστεί περισσότερα από 58 εθνικά, 4 διεθνή και 12 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, με συνολική χρηματοδότηση περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Είναι συντονιστής του Advanced Study Course “Καινοτόμες Τεχνολογίες και Υλικά για τη Διατήρηση των Μνημείων” που χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΔ Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – 5ο ΠΠ Ενέργεια, Περιβάλλον.
Η Αντωνία Μοροπούλου είναι συγγραφέας περισσότερων από 90 άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά, 82 άρθρα σε βιβλία και κεφάλαια βιβλίων, 130 έγγραφα σε Πρακτικά Διεθνούς και 60 Εθνικά Συνέδρια (και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 160 Διεθνή Συνέδρια, το 70 από τους οποίους ως προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής. Είναι συντάκτης 13 βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων και είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων πολυάριθμων διεθνών περιοδικών και μέλος επιστημονικών επιτροπών για τη διοργάνωση πολυάριθμων διεθνών διασκέψεων.
Έχει εκπονήσει περισσότερες από 100 εφαρμοσμένες τεχνικές μελέτες με σημαντικές εφαρμογές σε σημαντικά ελληνικά και μεσογειακά μνημεία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, βυζαντινά και μεταβυζαντινά Μοναστήρια του Αγίου Όρους και την Κρήτη, τα ενετικά φρούρια της Ρόδου , Ρέθυμνο και Ηράκλειο, Κέρκυρα, αρχιτεκτονικά μνημεία της Βενετίας, Μάγκνα Γκρέτσια, Ναός της Ελευσίνας, Ναός του Λούξορ στην Αίγυπτο κ.α.).
Οι διεθνείς επιστημονικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ως επιστημονικού συμβούλου και εμπειρογνωμόνων σε επιτροπές και συμβούλια διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, UNESCO, INSULA, ΕΕ, ICOMOS, EIT, CE-PACT, ΟΗΕ, EPA, TMS κ.α. τις καινοτομίες, την αειφόρο ανάπτυξη, την τοπική απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε θέματα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. καθώς και εμπειρογνώμονας της εξωτερικής συμβουλευτικής ομάδας για την “πόλη του αύριο και της πολιτιστικής κληρονομιάς” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη ΓΔ ΧΙΙ. Διετέλεσε επίσης Εθνικός Εκπρόσωπος στην Οριζόντια Διαμόρφωση της Επιτροπής Προγράμματος του Ειδικού Προγράμματος του ΠΠ6 «Ολοκλήρωση και Ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας».