Το καλοκαίρι του 1480 ένας Οθωμανικός στόλος ήλθε στην Ρόδο με σκοπό να την κατακτήσει και να εκδιώξει τους Ιωαννίτες Ιππότες. Οι Ιωαννίτες, υπό την αρχηγία του Μεγάλου Μαγίστρου Pierre d’ Aubusson, αντιστάθηκαν σθεναρώς έως ότου κατέφθασε ένας συμμαχικός στόλος από την Σικελία, ο οποίος εξεδίωξε τους Οθωμανούς.
Ο αντικαγκελάριος του Ιπποτικού Τάγματος, ο Guillaume Caoursin (Γουλιέλμος Καουρσίν), κατέγραψε στην λατινική γλώσσα την προσωπική του μαρτυρία από αυτήν την πολιορκία, με τον τίτλο Descriptio obsidionis Rhodie (Περιγραφή της πολιορκίας της Ρόδου).
Λίγο πριν το τέλος του 1480, ο εκδότης Ernst Ratdolt εξέδωσε το έργο τού Caoursin για την Ρόδο σε ένα μικρό βιβλίο εικοσιτεσσάρων σελίδων. Το γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τα Οθωμανικά στίφη είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην δυτική Ευρώπη· δύο ακόμα αυτόπτες μάρτυρες της πολιορκίας εξέδωσαν τις δικές τους εκδοχές, αλλά καμία από αυτές δεν είχε τον παλμό και την αφηγηματική δύναμη του κειμένου του Caoursin (εδώ, βέβαια, πρέπει να προστεθεί ότι ο Caoursin είχε την γενικότερη υλική και ηθική στήριξη του Τάγματος).
Το βιβλίο του Caoursin, για να μιλήσουμε με σημερινούς όρους, έγινε ένα best-seller της εποχής. Πραγματοποιήθηκαν επτά επιπλέον λατινόγλωσσες εκδόσεις πριν το 1500· επίσης το βιβλίο μεταφράσθηκε στα Αγγλικά, Ιταλικά, Δανικά, και στα Γερμανικά. Το έργο του Caoursin θεωρήθηκε ως η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία για την πολιορκία της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1480· πέραν αυτών, το βιβλίο «χρησιμοποιήθηκε» από το Τάγμα για να συγκεντρωθούν χρήματα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανοικοδόμηση της πόλης της Ρόδου που είχε σχεδόν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.
Ο Caoursin, που είχε μορφωθεί στο Παρίσι και του ήταν οικεία τα ανθρωπιστικά γράμματα, συνέγραψε το εν λόγω έργο στην λατινική γλώσσα για να αναδείξει τους Ιππότες του Τάγματος ως τους προασπιστές του Χριστιανισμού στον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Εμείς προχωρήσαμε στην μετάφραση του έργου του Caoursin στην νεοελληνική γλώσσα, αφού δεν υπήρχε ανάλογη, καλύπτοντας έτσι και ένα κενό στην σχετική βιβλιογραφία περί της ιστορίας της Ρόδου. Θεωρούμε ότι το κείμενο του Caoursin είναι εξαιρετικό και αξιόπιστο όσον αφορά στην περιγραφή των γεγονότων της δραματικής πολιορκίας του 1480 από τους Οθωμανούς, και στην δραματική περιπέτεια του ηγεμόνος Τζεμ Σουλτάν.
Προσφέρουμε έτσι μια μικρή συμβολή στην νεώτερη ιστορία της Ρόδου από την πλευρά των Ιπποτών και αναδεικνύουμε τον κρίσιμο και νευραλγικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην αναχαίτιση της Οθωμανικής επεκτατικότητος, που απειλούσε τις χριστιανικές χώρες.
Είναι ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον, το οποίο «κτίσθηκε» με πολύ μεράκι και μαστοριά από όλους τους συντελεστές του.