Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου είχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου. Στη συνάντηση που έγινε παρουσία του Βουλευτή του ΣYΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γάκη, συζητήθηκαν δύο πολύ σοβαρά θέματα της Ρόδου: η επικαιροποίηση για την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη και η δυνατότητα εμπλοκής του υπουργείου μέσα από το τομεακό του πρόγραμμα στην ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου.
Ο Αντιδήμαρχος παρέδωσε στην υπουργό επιστολή του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου με αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από την έλλειψη της ΠΣ, όπως έχει καταγραφεί από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και σχέδιο παλαιότερης σύμβασης, ως αφορμή έναρξης διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Ως γνωστό η εγγραφή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988, την εντάσσει στην ομάδα των επίλεκτων μνημείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για την παγκόσμια κοινότητα.
Μέσα από την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση (1984), η οποία αποτελούσε πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή της, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με σημαντικά οφέλη για την πόλη, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία μείζονα θέματα της ΜΠ της Ρόδου.
Ωστόσο τα προβλήματα που εμφανίζει μετά την λήξη της ΠΣ, η Μεσαιωνική πόλη είναι πλέον σημαντικά και απαιτούν άμεση αντίδραση από πλευράς των φορέων διαχείρισης ώστε να αποτραπούν αρνητικές επιπτώσεις, που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανακληθούν στο μέλλον αν δεν γίνουν συντονισμένες ενέργειες.
Με την ουσιαστική συμβολή του βουλευτή κ. Γάκη, η υπουργός κα. Κονιόρδου, αποδέχτηκε την πρόσκληση του δημάρχου κ. Χατζηδιάκου και σύντομα θα επισκεφτεί το νησί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για να δει από κοντά και να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τη λύση αυτών των χρόνιων θεμάτων.
Ακολούθως ο κ. Χατζηιωάννου μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του «Ρόδος 2021» κ. Ν. Χατζηπαπά, την διοργανώτρια του Φεστιβάλ Ρόδου κα. Π. Σερδάρη και τον διοργανωτή μουσικών Φεστιβάλ κ. Δ. Μίχαλο, συμμετείχε σε συνάντηση Πολιτιστικών Περιφερειακών Φορέων, που οργανώθηκε από το ΥΠΠΟΑ, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 60 πολιτιστικών φορέων από όλη τη χώρα, και συζήτησαν το ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού των Φεστιβάλ στον 21ο αιώνα.
Οι συμμετέχοντες (περισσότεροι από 100 διευθυντές και οργανωτές θερινών φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής κυρίως, εκπρόσωποι δήμων, έφοροι αρχαιοτήτων κ.ά.) ζήτησαν να τεθούν κανόνες και κριτήρια για την αναβάθμιση των φεστιβάλ και βέβαια τη διασφάλιση του τρόπου χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας των καλλιτεχνικών προγραμμάτων, όπως επίσης τη διαμόρφωση διακριτής ταυτότητας κάθε φεστιβάλ.