Μία από τις πιο μεγάλες έρευνες ολοκλήρωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η έρευνα ξεκίνησε το 1938 και φθάνει μέχρι και το σήμερα.
Μιλώντας στο ΤΕD, ο διευθυντής Μελέτης της Ανάπτυξης Ενηλίκων του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Γουόλντινγκερ, παρουσίασε τους 3 μεγαλύτερους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ευτυχία ενός ατόμου.
Συγκεκριμένα, η έρευνα ξεκίνησε το 1938 και χωρίστηκε σε δύο φάσεις, καθώς σε αυτή συμμετείχαν τότε τόσο οι 268 δευτεροετείς φοιτητές του Χάρβαρντ με υπεύθυνο τον ψυχίατρο Τζορτζ Βάιλαντ όσο και 456 αγόρια (12-16 ετών), τα οποία μεγάλωσαν στο εσωτερικό της Βοστόνης και αποτελούσαν μέρος της «Μελέτης Γκλούεγκ», της οποίας ηγείτο ο καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ, Σέλντον Γκλούεγκ.
Έτσι, κάθε δύο χρόνια (από το 1938), οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σε αυτές τις δύο ομάδες, σχετικά με την ζωή τους, τον γάμο τους, την δουλειά τους και την κοινωνική τους ζωή.
Παράλληλα, εξέταζαν την φυσική τους κατάσταση με διάφορα τεστ κάθε πέντε χρόνια.
Έτσι, από τις απαντήσεις που έπαιρναν κάθε τόσο, οι μελετητές κατέληξαν ότι το κυριότερο πράγμα που μας κάνει ευτυχισμένους είναι… οι καλές σχέσεις.
Ο Ρόμπερτ Γουόλντινγκερ ανέλυσε τους τρεις τρόπους, οι οποίοι μας φέρνουν την ευτυχία, αναφέροντας:
Στενές σχέσεις
Οι άνδρες (και από τα δύο γκρουπ) που είχαν καλές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και γενικότερα με την κοινότητά τους, ήταν πιο ευτυχισμένοι και υγιείς σε σχέση με τους άλλους. Από την άλλη, όσοι δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά με τους γύρω τους είχαν περισσότερα διανοητικά και σωματικά προβλήματα και επίσης… έζησαν λιγότερο.
Πόσο ποιοτικές ήταν οι σχέσεις τους
Φαίνεται ότι δεν μετρούν μόνο οι σχέσεις, αλλά και η ποιότητά τους. Συγκεκριμένα, τα παντρεμένα ζευγάρια της έρευνας που είχαν συχνούς καβγάδες ή δεν ήταν τόσο τρυφεροί μεταξύ τους ήταν περισσότερο δυστυχισμένοι, ακόμη και από τους άντρες που δεν ήταν παντρεμένοι.
Σταθεροί γάμοι
Τα άτομα που είχαν έναν υγιή γάμο (δηλαδή δεν είχαν πάρει διαζύγιο ή είχαν σοβαρά προβλήματα με την σύντροφό τους) μέχρι τα 50 τους, είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης.
Επομένως, οι καλές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. «Η κοινωνία δίνει μεγάλη έμφαση στα χρήματα και στο να αφοσιωνόμαστε στην δουλειά μας», λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ. «Αλλά, ξανά και ξανά, στο πέρασμα αυτών των 75 χρόνων, η έρευνα έχει δείξει ότι καλύτερα στη ζωή τους τα πήγαν όσοι έδωσαν έμφαση στις σχέσεις, στην οικογένεια, στους φίλους, στην κοινότητα».