Nέο τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος, ο Göktürk-1 εκτοξεύθηκε απο τη Γαλλική Γουιάνα και ενώ ήδη η Τουρκία διαθέτει από το 2012 τον έτερο κατασκοπευτικό δορυφόρο της Göktürk-2 αποκτώντας έτσι και δεύτερο «μάτι» από τον ουρανό με το οποίο θα έχει πρόσβαση σε κάθε κίνηση και δραστηριότητα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ο δορυφόρος έχει την ονομασία Göktürk-1 και έχει κατασκευαστεί για τις ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε δευτερεύοντα ρόλο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, πολλών δήμων ακόμα και του κτηματολογίου.
Ο Göktürk-1 θα μπορεί κάθε 90 λεπτά να στέλνει τις ευκρινέστερες φωτογραφίες που είχε ποτέ στη διάθεσή της η τουρκική Αεροπορία.
Ο τουρκικός δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Όπως είναι γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές έχει δυνατότητα να καταγράφει εικόνες από τη Γη ακόμα και σε αποστάσεις με διαφορά μισού μέτρου.
Υπολογίζεται ότι η τουρκική Αεροπορία θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει από τον δορυφόρο περίπου 60.000 φωτογραφίες το χρόνο.
Η εκτόξευση έχει λάβει χώρα εδώ και τέσσερις ώρες με τους Τούρκους αξιωματούχους να αναφέρουν ότι θα μπορεί να στέλνει το πρώτο σήμα 68 λεπτά μετά την εκτόξευσή του κάτι που σημαίνει ότι ήδη ξεκίνησε τις κατασκοπευτικές λειτουργίες του.
Ο δορυφόρος θακατασκοπευει και την ελληνική επικράτεια αφού ΔΕΝ θα έχει γεωγραφικούς περιορισμούς κάτι που ήδη κάνε ο Göktürk-2 ο οποίος και περνά 15 φορές (!) την ημέρα επάνω από την Ελλάδα σαρώνοντας ολόκληρη την επικράτεια από τον Έβρο μέχρι και το Καστελλόριζο και έχοντας την ικανότητα να εντοπίζει μέχρι και την κίνηση ΙΧ οχημάτων αφού έχει διακριτική ικανότητα 2.5 μέτρων.
Όμως ο Göktürk-1 έχει πολύ βελτιωμένη κατά πολύ την διακριτική του ικανότητα αφού αυτή θα φτάνει μέχρι και τα 0,80 του μέτρου κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να εντοπίζει μέχρι τις κινήσεις ενός… σκύλου όπου αυτός επιτηρεί.
Ο Göktürk-2 χρησιμοποιείται και από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την περίφημη ΜΙΤ ενώ ο Göktürk-1 «εργάζεται» για τις τουρκικές ΕΔ.
Η Τουρκία πλέον διαθέτει δύο κατασκοπευτικούς δορυφόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν και χωρίς κανένα περιορισμό, περιορισμό που έχουν ως προς το χρόνο εκμετάλλευσης (time sharing) οι ΕΔ με τον Helios IIB ο οποίος είχε εκτοξευθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2009 ο οποίος τουλάχιστον έχει ακόμα καλύτερη ευκρίνεια πό τον Göktürk-1, κάτω του 0,80 του μέτρου.
Είναι μια (ακόμα) αρνητική εξέλιξη καθώς η πληροφορία και η πρόσβαση σε αυτή είναι εκ των ουκ άνευ στους σύγχρονους πολέμους (και στους αρχαίους).