Ο Δήμος Ρόδου με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων υλοποιεί δύο προγράμματα υποστήριξης των Γυναικών: Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας.
Οι συγκεκριμένες δομές, μέχρι το τέλος του 2015, παρείχαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη αποκλειστικά σε γυναίκες θύματα βίας, ενώ από τη φετινή χρονιά συνεχίζουν τη λειτουργία τους απευθυνόμενες και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (προσφυγοπούλες, μετανάστριες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, άπορες κ.λπ.). Σημειώνεται ότι δεν τίθεται περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των γυναικών.
Σκοπός των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου είναι να γίνει η τοπική κοινωνία περισσότερο ενεργή αναφορικά με τις πολλαπλές διακρίσεις που δέχονται οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή. Πέρα από αυτό, όμως, βασικός στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των γυναικών σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορούν να ακουστούν οι προσωπικές τους εμπειρίες
Μέχρι σήμερα το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας πρόσφερε τις υπηρεσίες του συνολικά σε 70 γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες κατήγγειλαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε ποσοστό 79,5%. Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία των γυναικών που μέχρι σήμερα επισκέφθηκαν το Κέντρο το 46% ήταν άνεργες, το 41% απασχολούμενες και το 2,9% παίρνουν σύνταξη. Το 37% ήταν έγγαμες, το 21,5% διαζευγμένες, το 15,7% σε διάσταση, ενώ το 8,5% ανύπαντρες. Το 44% ήταν ηλικίας από 36 έως 45 ετών, το 18,5% ηλικίας από 26 έως 35 ετών και το 17% γυναίκες ηλικίας από 46 έως 55 ετών. Από αυτές το 77% ήταν Ελληνίδες, το 13% από χώρες εντός της ΕΕ και το 8,5% από χώρες εκτός ΕΕ. Σχετικά με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο το 8,5% έχει τελειώσει Δημοτικό, το 17% Υποχρεωτική εκπαίδευση, το 27% δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 10,5% έχει λάβει μεταλυκειακή εκπαίδευση και τέλος ένα 21% είναι τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αναφορικά με τα αιτήματα τους το 58% έλαβε ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, το 12% νομική στήριξη και το 7,8% νομική βοήθεια και πληροφόρηση.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας πρόσφερε τις υπηρεσίες του συνολικά σε 44 άτομα (19 γυναίκες και 25 παιδιά). Οι περισσότερες γυναίκες κατήγγειλαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (78,9%) ακολουθούσαν οι καταγγελίες βιασμών με 26,3% και τέλος το trafficking με 15,8%. Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία των γυναικών που μέχρι σήμερα έμειναν στον Ξενώνα το 84,2% ήταν άνεργες, το 10,5% απασχολούμενες και το 5,3% συνταξιούχοι. Το 42,1% ήταν έγγαμες, το 10,5% διαζευγμένες, το 15,8% σε διάσταση, ενώ το 10,5% ανύπαντρες. Το 84,2% των γυναικών που φιλοξενήθηκαν είχαν παιδιά και ήταν ηλικίας από 26 έως 45 ετών (52,6%). Από αυτές το 52,6% ήταν Ελληνίδες, το 26,3% από χώρες εντός της ΕΕ και το 21,1% από χώρες εκτός ΕΕ. Σχετικά με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο το 57,9% έχει τελειώσει Δημοτικό και Υποχρεωτική εκπαίδευση, το 26,3% δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 10,5% έχει λάβει μεταλυκειακή εκπαίδευση και τέλος ένα 5,3% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αναφορικά με τα αιτήματα τους το 63,2% έλαβε ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, το 52,6% νομική βοήθεια και το 47,4% νομική στήριξη.
«Πέρα από τα ποσοστά και τους αριθμούς, που είναι αναγκαία, οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια το στελεχιακό δυναμικό των Δομών μας.» επισημαίνει η κα. Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής πολιτικής, Ισότητας δυο φύλων και Τρίτης ηλικίας «Χωρίς την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση, την αμέριστη συμπαράστασή και υποστήριξη προς τις ωφελούμενες, τον επαγγελματισμό τους και κυρίως την ανιδιοτελή προσφορά τους δεν θα υπήρχε το επιτυχημένο αποτέλεσμα, που καθιστά τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου πρότυπο σε εθνικό επίπεδο. Και πρόκειται για ένα δύσκολο λειτούργημα, αφού βρίσκονται στο καθήκον όποτε τους ζητηθεί από την κάθε ωφελούμενη γυναίκα, πρωί, μεσημέρι ακόμα και αργά τη νύχτα, μη λογαριάζοντας ωράριο και δυσκολίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ καρδιάς για τις κυρίες και κυρίους: Μηνατσή Παρασκευή ΠΕ κοινωνιολόγος, Φακιδαράκη Δέσποινα ΠΕ ψυχολόγος, Χρυσού Θεανώ, ΤΕ Κοινωνική Λειτουργός, Καστράνη Θεοπούλα ΠΕ Ψυχολόγος, Μητσογιάννη Παναγιώτης ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, Καβάσιλα Τσαμπίκα ΠΕ Διοικητικού– Οικονομικού, Γιορδαμνή Τσαμπίκα, Κασάνης Ανέστης και Τσουχνικά Ελένη φύλακες και Παπαοικονόμου Σωτηρία, βοηθητικό προσωπικό»