Εκείνος κρατούμενος πλέον στις Φυλακές Κορυδαλλού, φορτωμένος με σειρά κακουργηματικών κατηγοριών που τον φέρουν διακινητή και δουλέμπορο, η κόρη του και ο εγγονός του στη Σουηδία σε καλά χέρια, η γυναίκα του και ο γιος του στην Ολλανδία. Πίσω τους η φωτιά του πολέμου να καίει ακόμη και τα συντρίμμια όλων όσοι είχαν χτίσει μαζί με κόπο και θυσίες μια ολόκληρη ζωή. Η ιστορία της οικογένειας Ναούς η οποία ξεκίνησε από τη Συρία για να σωθεί από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους αποτυπώνει το δράμα των εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν, παλεύοντας για το δικαίωμά τους στη ζωή. Μόνο που αρκετοί από αυτούς δεν φτάνουν ποτέ στη γη της Επαγγελίας.
Το χρονικό του ναυαγίουΠρωί 15ης Σεπτεμβρίου, ανοιχτά της Ρόδου. Ενα σκάφος 22 μέτρων πλέει ακυβέρνητο κοντά στο Νησί των Ιπποτών. Σε αυτό επιβαίνουν 227 άτομα, όλοι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Προσπαθούν να σωθούν, αφού ο Τούρκος διακινητής που μέχρι τότε έκανε κουμάντο στο σκάφος το έχει εγκαταλείψει, πριν ακόμη αυτό εισέλθει στα ελληνικά ύδατα, αφήνοντας στο έλεος του Θεού και της θάλασσας τα θύματά του.
Κάποιοι από τους επιβάτες προσπαθούν να ελέγξουν το σκάφος, άλλοι πανικοβάλλονται και άλλοι προσεύχονται για βοήθεια. Στο βάθος αρχίζει να αχνοφαίνεται ένα άλλο πλεούμενο. Είναι το σκάφος των ελληνικών λιμενικών αρχών. Οι άνδρες που επιβαίνουν σε αυτό διενεργούν έλεγχο στο δουλεμπορικό και το κατάσχουν. Αφού οδηγούν τους μετανάστες σε ειδικό καταυλισμό, συλλαμβάνουν δύο άνδρες ως τους διακινητές των 227 μεταναστών. Ο ένας από αυτούς είναι ο Αχμέτ Ναούς, που αναγκάζεται να τους ακολουθήσει αφήνοντας πίσω του την 24χρονη κόρη του Μπατούλ και τον εγγονό του Αμπιτάρ, μόλις 2,5 ετών, που δεν είχαν δει ποτέ τους θάλασσα, ούτε είχαν νιώσει πότε τόσο μόνοι.
Τρεις τον κατηγορούν, εκατό τον υπερασπίζονται…Ο 48χρονος άνδρας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδουν. Καταβεβλημένος, ένα ανθρώπινο ράκος, προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι εκείνος ο διακινητής. «Εγώ, η κόρη μου και ο εγγονός μου σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού καθόμασταν μέσα στο σκάφος. Ακούσαμε φωνές και καταλάβαμε με τρόμο ότι ο καπετάνιος είχε παρατήσει το πόστο του. Μετά μάθαμε ότι αυτό είναι τακτικό κόλπο των καπετάνιων για να μη συλλαμβάνονται με την άφιξή τους του στην Ελλάδα. Κάποιοι ομοεθνείς μας αναγκάστηκαν να πιάσουν το τιμόνι για να μη βουλιάξει, αλλά εγώ δεν είμαι ανάμεσα σε αυτούς», θα πει λίγο αργότερα σε εισαγγελέα και ανακρίτρια. Τρεις συνταξιδιώτες του τον κατονομάζουν ως τον άνθρωπο που κρατούσε τη λαγουδέρα. Στο πλευρό του όμως βρίσκονται την ίδια στιγμή περισσότεροι από 100 ομοεθνείς, αλλά και συνεπιβάτες του στο δουλεμπορικό που υπογράφουν για να βεβαιώσουν τις ελληνικές αρχές ότι ο Αχμέτ Ναούς δεν είναι ο διακινητής.
Οι καταθέσεις των τριών αυτών ανδρών είναι οι μοναδικές που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας και οι μοναδικές οι οποίες εμπεριέχονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. «Τους δύο από αυτούς τους ανθρώπους που μίλησαν για τον πατέρα μου δεν τους είδαμε ξανά, δεν ήρθαν ποτέ στο κέντρο υποδοχής. Ο τρίτος αργότερα μου είπε ότι αναγκάστηκε να κατονομάσει τον πατέρα μου γιατί δέχτηκε βία», λέει η 24χρονη κόρη του Αχμέτ Ναούς, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» από τη Σουηδία, όπου βρίσκεται με τον σύζυγό της και τον γιο της.
«Είμαι οικογενειάρχης, όχι διακινητής» Σε βάρος του 48χρονου πρόσφυγα από τη Συρία ασκήθηκε από τις ανακριτικές αρχές Ρόδου ποινική δίωξη για «μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών κατά συρροή από κοινού, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο» και για «παράνομη είσοδο χωρίς νόμιμες διατυπώσεις». Πρόκειται για κατηγορίες οι οποίες αν αποδειχθούν -η δίκη αναμένεται τον προσεχή Φεβρουάριο- μπορεί να επισύρουν μέχρι και ισόβια. Αρκεί να αναφερθεί ότι για τη μεταφορά ενός και μόνο παράνομου μετανάστη στη χώρα μας η σχετική νομοθεσία προβλέπει έως και 20 χρόνια κάθειρξη!
«Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες, είμαι και εγώ μετανάστης όπως όλοι οι άλλοι. Αναχώρησα μαζί την κόρη μου Μπατούλ και τον εγγονό μου Αλμπιτάρ, ηλικίας 2,5 ετών, από την πόλη Ταρτούς, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία ήταν πλέον τραγική», λέει στην απολογία του στην ανακρίτρια Ρόδου ο 48χρονος άνδρας και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του: «Αφήσαμε πίσω μας τη σύζυγό μου και τον γιο μου, 7 ετών. Θα μας ακολουθούσαν αργότερα. Σκοπός μας ήταν να φύγουμε μακριά από την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε εδώ και χρόνια. Για τον λόγο αυτό έδωσα συνολικά 8.000 ευρώ στους διακινητές προκειμένου να μας μεταφέρουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μου ζήτησαν να καταβάλω και το επιπρόσθετο ποσό των 500 ευρώ για τη μεταφορά του εγγονού μου, ποσό το οποίο δεν είχαμε να τους δώσουμε».
Το ταξίδι με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή είχε τελικό προορισμό τη Σουηδία, όπου εργάζεται ο άνδρας της κόρης του. «Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής καθόμασταν εγώ, ο κόρη μου και ο εγγονός μου μέσα στο σκάφος. Κάποια στιγμή ακούσαμε φωνές και αντιληφθήκαμε με τρόμο ότι ο καπετάνιος είχε παρατήσει το πόστο του», αναφέρει ο 48χρονος και συνεχίζει: «Εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυτό είναι ένα τακτικό κόλπο των καπετάνιων προκειμένου να μη συλλαμβάνονται με την άφιξή τους στην Ελλάδα. Κάποιοι ομοεθνείς μας προσπάθησαν να αναλάβουν το τιμόνι για να μη βουλιάξουμε, αλλά εγώ δεν ήμουν μεταξύ αυτών. Είμαι οικογενειάρχης και εργαζόμουν ως έμπορος ενδυμάτων. Αναγκάστηκα να πουλήσω τα υπάρχοντά μου και να ξοδέψω όλη μου την περιουσία προκειμένου να μαζέψω χρήματα και να ταξιδέψουμε. Ποιος άνθρωπος που ταξιδεύει με την οικογένειά του είναι κυβερνήτης και μεταφορέας λαθρομεταναστών;».
Ο Αχμέτ Ναούς, ο οποίος τώρα κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού αναμένοντας την απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου επί της αίτησης που έχει καταθέσει για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης, δέχεται σειρά ερωτήσεων από την ανακρίτρια για τις συνθήκες του ταξιδιού:
Ερώτηση: Σε ποιο σημείο του σκάφους βρισκόσασταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;
Απάντηση: Στην αρχή καθίσαμε στο μεσαίο κατάστρωμα, αλλά επειδή ήταν πάρα πολλά άτομα πήρα την κόρη μου και τον εγγονό μου και κατεβήκαμε στο κάτω κατάστρωμα. Λίγο πριν φτάσουμε στη Ρόδο πήγαμε στο πάνω κατάστρωμα, γιατί κάτω ήταν αποπνικτικά.
Ερώτηση: Είδατε ποιος κυβερνούσε το σκάφος;
Απάντηση: Οχι, είχε πάρα πολλά άτομα στο σημείο όπου βρισκόταν ο καπετάνιος και δεν μπορούσα να τον διακρίνω.
Ερώτηση: Πόσο καιρό μείνατε στην Τουρκία;
Απάντηση: Δύο μήνες περίμενα να έρθουν οι γιοι μου και η κόρη μου, για να έρθουμε όλοι μαζί στην Ελλάδα.
«Πουλήσαμε τα πάντα» Η κόρη του 48χρονου Αχμέτ Ναούς μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» απευθύνει έκκληση ώστε ο πατέρας της να έχει δίκαιη δίκη. «Ο πατέρας μου δεν έχει σχέση με την κατηγορία. Ηταν και αυτός, όπως οι υπόλοιποι στο καράβι, μεταφερόμενος πρόσφυγας που ήθελε να έρθει στην Ελλάδα με σκοπό να φτάσουμε στη Σουηδία όπου εργάζεται ο άντρας μου. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής καθόμασταν εγώ, ο πατέρας μου και ο γιος μου μέσα στο σκάφος. Κάποια στιγμή ακούσαμε φωνές και καταλάβαμε με τρόμο ότι ο καπετάνιος μάς είχε παρατήσει», λέει η 24χρονη Μπατούλ και προσθέτει: «Κάποιοι ομοεθνείς μας προσπάθησαν να αναλάβουν το τιμόνι για να μη βουλιάξουμε, αλλά δεν ήταν ο πατέρας μου ανάμεσά τους. Αναγκάστηκε να πουλήσει τα υπάρχοντά του και να ξοδέψει όλη του την περιουσία προκειμένου να μαζέψει χρήματα και να ταξιδέψουμε».
Με φωνή που τρέμει και ξεσπώντας σε λυγμούς, η νεαρή γυναίκα θυμάται όσα έζησε και κυρίως τον αποχωρισμό της από τον πατέρα της, για να φτάσει τελικά στη Σουηδία για χάρη, όπως λέει, του παιδιού της. «Το ταξίδι από τη Συρία ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Φτάσαμε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια με άλλους πρόσφυγες περάσαμε με αυτοκίνητα, λεωφορεία, ακόμη και πεζή από ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Σλοβακία, Εσθονία, Γερμανία και Δανία», αναφέρει η 24χρονη που δεν χάνει, ωστόσο, την ελπίδα να βρεθεί και πάλι με όλα τα μέλη της οικογένειά της.
Το κόλπο των διακινητών«Η περίπτωση του Αχμέτ Ναούς αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόχειρου και λανθασμένου χειρισμού των υποθέσεων παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών», αναφέρει ο κ. Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος του 48χρονου Σύρου και επισημαίνει: «Τα προβλήματα που σωρεύονται είναι πολλά. Από τη μια πλευρά οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αδυνατούν να αντιληφθούν την πάγια τακτική των διακινητών, οι οποίοι εγκαταλείπουν συνήθως το πλοίο πολύ νωρίς αφήνοντας τους μετανάστες και αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν οι ίδιοι τον χειρισμό του».
Ο κ. Κεσσές, ο οποίος έχει χειριστεί πλήθος παρόμοιων υποθέσεων στο παρελθόν, υπογραμμίζει πως σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι μεταφερόμενοι στοχοποιούνται και οδηγούνται στη φυλακή, ενώ εκείνοι είναι τα θύματα. «Στην περίπτωση του εντολέα μου ο κυβερνήτης και διακινητής του πλοίου παράτησε, ως είθισται, το καράβι στα ανοιχτά του Αιγαίου, ενώ τυχόν ενέργειες του Αχμέτ Ναούς να βοηθήσει τους ομοεθνείς του παρεξηγήθηκαν και τον οδήγησαν στη φυλακή», λέει ο κ. Κεσσές και προσθέτει: «Και όλα αυτά τη στιγμή που στο ίδιο καράβι βρίσκονταν αποδεδειγμένα τόσο η κόρη του όσο και ο εγγονός του. Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει τελικά τα δέοντα και θα διορθώσει τις όποιες λανθασμένες ενέργειες έχουν λάβει χώρα».