“Τύμπανα πολέμου” ακούγονται από την Τουρκία και μέσα στο Ιράκ και όλα δείχνουν ότι η Τουρκία είναι πλέον αποφασισμένη να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία των αρχών του αιώνα στηριζόμενη στην μεγάλη στρατιωτική ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έχει δημιουργήσει την τελευταία 15ετία ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Πριν λίγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από το Ιράκ και την πλούσια πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της Μοσούλης (όπου εισέβαλλαν, όπως πρώτο δημοσιοποίησε στην Ελλάδα το pronews.gr το βράδυ της περασμένης Παρασκευής), υποτίθεται για να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν (ο ηγέτης τους Μ.Μπαρζανί είναι φιλότουρκος) απέναντι στο ISIS).
“Η Τουρκία έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ, την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε o Τούρκος ΥΠΕΞ απαντώντας στο τελεσίγραφοι της Βαγδάτης που απειλούσε με λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά των τουρκικών δυνάμεων (μεταξύ 500 και 1200 ανδρών).
“Η παρουσία τους εκεί,έχει να κάνει μόνον με την εκπαίδευση Ιρακινών συναδέλφων τους. Εκεί πήγαν, κι εκεί θα μείνουν” τόνισε για να πυροδοτήσει μια σειρά εξελίξεων στην Βαγδάτη: Πριν από λίγο συναντήθηκαν εκτάκτως ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι και ο Ρώσος πρεσβευτής στην χώρα, Ιλια Μουργκούνοφ και συζήτησαν τον τρόπο που θα απαντήσει το Ιράκ στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρώσος πρεσβευτής διαβεβαίωσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό ότι “Η Ρωσία θα στηρίξει την εθνική ακεραιότητα του Ιράκ και θα το βοηθήσει να διώξει τους εισβολείς από το έδαφός του”.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, τόνισε την Κυριακή ότι η Βαγδάτη “θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα αν δεν αποσύρει η Τουρκία όλα τα στρατεύματά της από το βόρειο τμήμα της χώρας του εντός 48 ωρών” και είναι σαφές ότι εννοεί την στρατιωτική δράση.
Ο Μ.Τσαβούσογλου με θράσος “χιλιίων πιθήκων”-χαρακτηριστικό της τουρκικής διπλωματίας-τόνισε ότι ο Ιρακινόςπρωθυπουργός είχε … ζητήσει “μεγαλύτερη υποστήριξη της Τουρκίας στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος” και ανέφερε ότι “άλλες χώρες πιθανόν να έπαιξαν ρόλο στη συγκεκριμένη αντίδραση από πλευράς Ιράκ” εννοώντας φυσικά την Ρωσία, αλλά και το Ιράν.
Η κυβέρνηση του Ιράκ, στην οποία κυριαρχεί το σιιτικό μουσουλμανικό στοιχείο, είναι φιλική προς το Ιράν, το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, αλλά και προς τη Ρωσία, έχοντας συγκροτήσει με αυτές τις τρεις χώρες κοινό κέντρο πληροφοριών για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Μπορεί το Ιράκ να απειλήσει την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα να κτυπήσει τις τουρκικές δυνάμεις που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Μουσούλης; Πολύ δύσκολα. Θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζική τουρκική εισβολή και τότε ολόκληρη η περιοχή της Μοσούλης, πλούσια σε πετρέλαιο, θα περιέλθει de facto σε τουρκική κυριαρχία…
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη συναγερμό φαίνεται να έχουν τεθεί, για άλλη μια φορά οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στην Κασπία Θάλασσα και στις αεροπορικές βάσεις της νότιας Ρωσίας, κυρίως σε αυτές που εδρεύουν στρατηγικά βομβαρδιστικά.