Τα παιδιά που έχουν γιαγάδες, οι οποίες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος, ακόμη και αν οι μητέρες τους δεν ήσαν καπνίστριες, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη διεθνώς που κάνει τέτοια συσχέτιση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρτιλ Φόρσμπεργκ του Πανεπιστημίου Ουμέα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο ‘Αμστερνταμ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 45.000 γιαγιάδες (καπνίστριες και μη), καθώς και 66.300 εγγόνια.
Η μελέτη έδειξε ότι αν η γιαγιά δεν είχε κόψει το τσιγάρο όσο ήταν έγκυος, τότε όχι απλώς τα παιδιά της, αλλά και τα εγγόνια της έχουν πιθανότητα αυξημένη κατά 10% έως 22% να εμφανίσουν άσθμα.
Όπως είπαν οι ερευνητές, αποδεικνύεται πως το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άσθματος όχι μόνο στην αμέσως επόμενη γενεά, αλλά και στην μεθεπόμενη.
Έχει παρατηρηθεί διεθνώς μια ταχεία έξαρση του άσθματος κατά τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των γονιδίων και έτσι να επιδράσει στις κατοπινές γενεές.