Η αναμονή για την… αθανασία μπορεί σύντομα να τελειώσει, τουλάχιστον σύμφωνα με έναν επιστήμονα στη Ρωσία. Ο Anatoli Brouchkov, επικεφαλής του Τμήματος Γεωκρυολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, ισχυρίζεται ότι μια ένεση με ένα πανάρχαιο βακτήριο 3,5 εκατομμυρίων ετών από τη Σιβηρία, του έχει δώσει μεγάλη ενέργεια στην υγεία του και είναι το πρώτο βήμα για την μακροζωία του. Πιστεύει ότι το DNA και τα γονίδια του συγκεκριμένου βακτηρίου, ίσως έχουν το… αντίδοτο στη γήρανση.
“Πρέπει να ερευνήσουμε το πώς αυτό το βακτήριο δεν γερνάει και υπάρχει μετά από τόσα εκατομμύρια χρόνια (…) Τι κρατά τον εν λόγω μηχανισμό ζωντανό; Και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για δικό μας όφελος;”, ανέφερε ο Brouchkov στο Russia Today.
Το βακτήριο ονομάζεται Bacillus F και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2009 ενσωματωμένο σε αρχαίο κομμάτι πάγου στη Σιβηρία. Από τότε οι επιστήμονες διεξήγαγαν διάφορα πειράματα σε ποντίκια και μύγες για να δουν την επίδραση του βακτηρίου στη μακροζωία και τη γονιμότητα.
“Σε όλα τα πειράματα το Bacillus F δείχνει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός από πειραματόζωα, τα πειράματα σε ανθρώπινα ερυθροκύτταρα και λευκοκύτταρα ήταν επίσης πολύ αισιόδοξα”, είπε ο ίδιος.
Μάλιστα, σε πειράματα με γηρασμένα θηλυκά ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποια από αυτά απέκτησαν πολύ μεγάλη ενεργητικότητα και έφτασαν και στο σημείο να τεκνοποιήσουν εκ νέου!
Ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν το πώς ακριβώς λειτουργεί το συγκεκριμένο βακτήριο σε ζωντανούς οργανισμούς. Ο Brouchkov και η ερευνητική του ομάδα έχουν ολοκληρώσει την αποκρυπτογράφηση του DNA του Bacillus F και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν πλήρως την αλληλουχία των γονιδίων σε αυτό μετά από αρκετά χρόνια έρευνας. Ωστόσο, οι επιστήμονες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με ένα περίπλοκο έργο για την εξεύρεση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη μακροζωία του βακτηρίου, και το ποιες πρωτεΐνες είναι εκείνες που προστατεύουν τη δομή του DNA από βλάβες. Με άλλα λόγια, ψάχνουν πλέον τι είναι αυτό που παρέχει αυτό το βακτήρια με “ζωντάνια”;
Το να προσδιοριστεί ο μηχανισμός πίσω από τη ζωτικότητα των βακτηρίων αυτών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων. Ενέσεις των συγκεκριμένων βακτηρίων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας, καθώς μεγαλώνουμε.