Την ώρα που το πολεμικό μας πλοίο βυθιζόταν στα νερά του Αιγαίου, πληγωμένο θανάσιμα από τα δεκάδες εχθρικά αεροπλάνα που το βομβάρδισαν ανελέητα, όσοι από το πλήρωμα επέζησαν σε στάση προσοχής, βροντοφώναζαν “Ζήτω το Βασίλισσα Όλγα!”
Ήταν 26 Σεπτεμβρίου 1943. Η τελευταία αποστολή του ένδοξου Αντιτορπιλικού, ενός από τα πιο σύγχρονα και καλύτερα εξοπλισμένα πλοία της εποχής του, που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των δυνάμεων του Άξονα από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό, πριν το ταξίδι προς την Αιωνιότητα, ήταν η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Το ακολούθησαν στον υγρό του τάφο, στο Λακκί της Λέρου, 72 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.. Αθάνατοι…Αθάνατοι.
Με τα λόγια αυτά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, αναφέρθηκε στην ιστορική επέτειο 72 χρόνια μετά από το Λακκί της Λέρου που στο λιμάνι του αναπαύεται για πάντα ο θρύλος αυτός της ένδοξης πολεμικής μας ιστορίας. Ο Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου που περιλαμβάνει τα επτά νησιά της περιοχής, κ. Γιάννης Θεμέλαρος επίσης κατέθεσε στεφάνι και δήλωσε ότι «Το παράδειγμα του ηρωικού πληρώματος, όσων έπεσαν κι όσων διασώθηκαν ακολουθούν οι επόμενες γενεές των Ελλήνων και των Ελληνίδων που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό». ]
Μετά τις εκδηλώσεις στο μνημείο των πεσόντων, η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» μετέβη στο κέντρο του λιμανιού όπου βρίσκεται ο θαλασσινός σταυρός, ακριβώς πάνω από το Βασίλισσα Όλγα. Ανάμεσα στα στεφάνια που ρίχτηκαν στη θάλασσα ξεχώρισε εκείνο που από τα χέρια του γέροντα βετεράνου, ταξίδευσε προς το σημείο που βρίσκεται ο υγρός τάφος του Αντιτορπιλικού. Ήταν ο τελευταίος επιζών από το πλήρωμα του A/Τ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ, κ. Βασίλης Μαγκασιάνος που υπηρετούσε στο πλοίο την ημέρα της βύθισης του. Στη συνέχεια όλοι μετέβησαν στις άριστες εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην ΥΝΤΕΛ καθώς τη ξεχωριστή αυτή ημέρα, το Πολεμικό μας Ναυτικό, επέλεξε για να τιμήσει και τους σύγχρονους ήρωες που έπεσαν στη Δωδεκάνησο τη νύχτα των Ιμίων προμαχώντας υπέρ της πατρίδας. Εκεί, στη Βάση του ΠΝ στη Λέρο, έγιναν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση που έπεσε στα Ίμια τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 μαζί με το ελικόπτερο ΠΝ21 και τα άλλα μέλη του πληρώματος, τον υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.
Ο άξιος Διοικητής της ΥΝΤΕΛ κ. Λουκάς Ανδρέου, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Υπουργού, του Αντιπεριφερειάρχη και όλων όσων ήταν εκεί για την λαμπρή και συγκινητική πρωτοβουλία του, για την κυριολεκτικά άψογη εικόνα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και της Μονάδας και τιμήθηκε για το έργο του. Στη Λέρο κατέπλευσαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η φρεγάτα ΨΑΡΑ και η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.
Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, , ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης και η Ηγεσία του ΠΝ, η στρατιωτική ηγεσία και ο ταξίαρχος κ. Κ. Ευγένιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπάκης, πολλοί εκπρόσωποι φορέων και ενώσεων καθώς και συγγενείς εκείνων χάθηκαν για τους οποίους θα είναι πάντα υπερήφανοι. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Παίσιος. Όταν οι ιερείς έψαλλαν στον Ναό του Αγίου Νικολάου, μπροστά στον θυρεό του ένδοξου Αντιτορπιλικού το “Αιωνία αυτών η μνήμη», οι μαθητές της Λέρου, ύψωσαν ψηλά τις Ελληνικές σημαίες.