Ακόμα ένα περιστατικό σε εκκλησιαστικό χώρο προκαλεί την πίστη των πολιτών , σε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου.
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου οικογένεια από τη Ρόδο ταξίδεψε στη Σύμη και βρέθηκε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Πανορμίτη. Η δεκαπεντάχρονη κόρη της οικογένειας στην προσπάθεια της να εισέλθει στην εκκλησία, ώστε να ανάψει ένα κεράκι, βρήκε εμπόδι μια ηλικιωμένη γυναίκα , η οποία της απαγόρευσε να μπει στην εκκλησία καθώς φορούσε σορτσάκι.
Το πρόβλημα δεν ήταν ότι της απαγόρευσε να μπει με το σορτσάκι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το έκανε. Ενώ η μητέρα εξήγησε στην συγκεκριμένη κυρία ότι θα φορέσει μακρύ παρεό για να μπει στην εκκλησία δικό της και όχι από αυτά που υπάρχουν στο χώρο, εκείνη εκτός ελέγχου συνέχισε να φωνάζει στο νεαρό κορίτσι και να την δείχνει με το δάχτυλο απαγορεύοντας της την είσοδο.
Συνέχισε την επίθεση , γενικεύοντας τις ύβρεις και χαρακτηρίζοντας τη δεκαπεντάχρονη εμμέσως ανήθικη, καθώς φώναζε ότι το ντύσιμο αυτό δεν είναι ηθικό για την εκκλησία . Η νεαρή κοπέλα, φανερά προσβεβλημένη και στεναχωρημένη, υποχώρησε και τότε παρενέβη η μητέρας της ώστε να μπει στην εκκλησία, κάτι που έγινε τελικά. Το συμβάν δεν τελείωσε εκεί, αλλά η συγκεκριμένη κυρία συνέχισε να επιτίθεται με ύβρεις όταν εξήλθαν από την εκκλησία, στη μητέρα αυτή τη φορά. Ο μικρότερος γιος, αγχωμένος από τις φωνές, αρνιόταν να εισέλθει στην εκκλησία αρχικά . Την ίδια ώρα δεκάδες τουρίστες εισέρχονταν με “ανάλογο και ανήθικο” ντύσιμο στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συγκεκριμένη κυρία βρίσκεται εκεί φροντίζοντας τη μονή. Αλλά με ποια δικαιοδοσία απαγορεύει στους πιστούς να εισέλθουν στον οίκο του Κυρίου αναρωτήθηκε η μητέρα; Ωστόσο σύμφωνα με όσα δήλωσε η οικογένεια στο Rodosreport, το περιστατικό θα αναφερθεί στην Μητρόπολη , καθώς κανένας δεν έγινε δικαίωμα να προσβάλλει δημοσίως μικρά παιδιά επειδή φορούσαν στην εκδρομή τους ένα σορτσάκι και εκείνοι θα αποφανθούν για το συγκεκριμένο μεμονωμένο αλλά και παρόμοια περιστατικά στην Μονή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τέτοιοι άνθρωποι διώχνουν τους νέους από την εκκλησία και σε καμία περίπτωση δεν τους φέρνουν κοντά , στην προσπάθεια που κάνουν οι οικογένειες τους .
Αυτό το περιστατικό έρχεται ως συνέχεια, της απαγόρευσης στολισμού , ακόμα και διακριτικού, των προαυλίων χώρων των εκκλησιών στη Σύμη, όταν την ίδια ώρα έξω από την είσοδο της εκκλησίας στήνονται γλέντια, χοροί και πανηγύρια σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι κάτοικοι του νησιού.