Έκκληση 447 επιστημόνων για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Έκκληση για ανοχή, αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα απευθύνουν με ανοιχτή επιστολής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετανάστευσης και Εθνικών Μελετών της Κροατίας.

Στην επιστολή, που υπογράφουν 447 επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από την Κροατία και την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης ζητείται, επίσης, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην παρουσίαση του προβλήματος των προσφύγων.

Καλούνται ακόμη τα κρατικά όργανα να ενημερώσουν επίσημα για την τρέχουσα κατάσταση, να διεξάγουν δημόσια συζήτηση για το θέμα και να ενισχύσουν το σύστημα παροχής προστασίας και βοήθειας στους πρόσφυγες.

«Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τα δεινά ανθρώπων, οι οποίοι στη γειτονιά μας προσπαθούν να βρουν ευκαιρία να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Εκτός από το βασικό πρόβλημα της ικανοποίησης των βασικών αναγκών, στο ταξίδι τους κινδυνεύουν από μια σειρά εμποδίων και επιβαρυντικές συνθήκες, με τις οποίες επιδιώκεται να αποτραπεί η είσοδος ή η διέλευσή τους από ευρωπαϊκές χώρες. Όλα αυτά μεγαλώνουν τον πόνο και τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφάλεια», τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή.

«Επειδή στις συζητήσεις στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για μετανάστες, τονίζουμε ότι πρόκειται για αναγκαστικούς μετανάστες. Όλοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας των συνθηκών και λόγω πολιτικών, πολεμικών και στρατιωτικών απειλών. Είναι πρόσφυγες, δεν είναι “τυχοδιώκτες”, δεν είναι “εγκληματίες”, δεν είναι “τρομοκράτες”, όπως ακούγεται σε διαστρεβλωμένες απόψεις ΜΜΕ και ορισμένων πολιτικών», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί εκφράζουν τη λύπη τους, επειδή στην κροατική κοινωνία και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, ακούγονται και διαβάζονται δηλώσεις που στρέφονται εναντίον μεταναστών και των προσφύγων και οι οποίες τροφοδοτούν περαιτέρω ένα κλίμα φόβου, μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και αποκλεισμού.

«Τέτοιου είδους δηλώσεις και συζητήσεις δημιουργούν πρόσθετες πρακτικές εχθρότητας, ρητορικής μίσους και διακρίσεων σε βάρος των προσφύγων και κατά της άφιξής τους κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανοικτή βία προς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και εντός των κοινοτήτων από τις οποίες διέρχονται ή στις οποίες φιλοξενούνται», επισημαίνεται στην επιστολή.

Πηγή : newsbeast.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest