Κίνα και Ρωσία έτοιμες να κατασκευάσουν από κοινού τη νέα γενιά αεροπλανοφόρων!

Σε μια εξέλιξη που μπορεί να ανατρέψει τους παγκόσμιους συσχετισμούς Κίνα και Ρωσία βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων για την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή μιας νέας γενιάς πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων μεγιστοποιώντας έτσι το αποτέλεσμα και συσφίγγοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους μετά την δημιουργία της ένωσης των BRICS και της τράπεζας επενδύσεων.

Πεκίνο και Μόσχα φαίνεται ότι θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα της συνεργασίας θέλοντας έτσι να αντιμετωπίσουν τον αμερικανικό κίνδυνο με οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας που θα τους παρέχουν το πλεονέκτημα και όπως φαίνεται ακόμα και ο τομέας των αεροπλανοφόρων δεν θαμπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ίσως σε αυτή την εξέλιξη βασίζεται και η οπως φαίνεται σίγουρη προμήθεια των μαχητικών νέας γενιάς SU-35S από μέρους της κινεζικής αεροπορίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και την βάση για την ανάπτυξη μιας ναυτικής έκδοσης του μαχητικού.

Οι δύο χώρες έχουν δεδηλωμένο στόχο να ενισχύσουν τις ναυτικές τους δυνάμεις σε αυτό τον τομέα και να θέσουν υπό υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια τάξη, της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως είχε αναφέρει το περιοδικό Newsweek.

Στην κατοχή του ρωσικού στόλου βρίσκεται πλέον μόνο ένα αεροπλανοφόρο το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» όταν υπάρχει δεδηλωμένη ανάγκη για την απόκτηση ενός αριθμού από 2-6 σκάφη που θα ανήκουν στην κατηγορία των super-carriers. 

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα  “RealClearDefense” αναφερόταν πως η απόκτηση ενός νέου πανίσχυρου αεροπλανοφόρου από τη Ρωσία θα χρησίμευε για την προβολή ισχύος στην Αρκτική, μια περιοχή που θα είναι «φιλική» στις επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων καθώς μέχρι το 2030 ο Αρκτικός Ωκεανός θα έχει σχεδόν απελευθερωθεί από πάγους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, το Μάρτιο ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχος Vladimir Chirkov, είχε δηλώσει: «Η εργασία για τον προσδιορισμό και τη στρατηγική ένταξη ενός νέου αεροπλανοφόρου στο ρωσικό Ναυτικό δεν σταματά ποτέ. Το Ναυτικό θα αποκτήσει ένα καινούργιο αεροπλανοφόρο»

Παράλληλα, εκτός της Αρκτικής τεράστιο ενδιαφέρον για τη Ρωσία έχει αποκτήσει ο Ειρηνικός σε συνδυασμό με τη συνεχή ανάπτυξη του κινεζικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρεται και παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων, η Ρωσία έχει ως στόχο  την προσθήκη δύο νέων αεροπλανοφόρων για κάθε Στόλο που διαθέτει:  Ένα στη θάλασσα και ένα σε εφεδρεία.

Την ίδια στιγμή το κινεζικό ναυτικό που έχει ένα αεροπλανοφόρο (το αδερφό πλοίο του Κουζνέτσοφ) το L-16 Liaoning  αλλά δια στόματος του αναπληρωτή πολιτικού κομισάριου του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN), υποναύαρχος Ντίνγκ Χάι Τσούν, επιβεβαίωσε ότι η εγχώρια κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου της Κίνας σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Εμπορική Καθημερινή Εφημερίδα Χονγκ Κονγκ, η οποία αναφέρεται σε πολλούς ανώτερους αξιωματούχους στο περιθώριο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Ο στόχος είναι για το κινεζικό ναυτικό να έχει τρία σκάφη στις τάξεις τις μέχρι το 2020.

Βέβαια το περιοδικό TheNationalInterest αναφέρει ότι τα αεροπλανοφόρα στο μέλλον δεν θα έχουν την ίδια ισχύ με αυτή που έχουν σήμερα αλλά αυτό βέβαια δεν το σημερίζεται ούτε η αμερικανική ηγεσία που πρόσφατα τοποθέτησε το πρώτο κομμάτι της τρόπιδας του John F. Kennedy (CVN 79), του δεύτερου πλοίου της κλάσης «Ford», που αναμένεται να καθελκυστεί το 2020, ενώ θα ακολουθηθεί από το «δεύτερο «Enterprise» δυο χρόνια αργότερα.

Να σημειώσουμε ότι τα αεροπλανοφόρα κλάσης Varyag και το κινεζικό και το ρωσικό έχουν συνολικό μήκος από 300 μέτρα και εκτόπισμα 67.000 τόνους ενώ μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 60 μαχητικά και ελικόπτερα κάθε τύπου.

Κίνα και Ρωσία θέλουν να ενισχύσουν τη ναυτική τους συνεργασία και να κεφαλαιοποιήσουν τις ισχυρές δυνατότητες που έχουν τόσο σε επίπεδο τεχνολογία και πρώτων υλών αλλά και οικονομίας και αυτό φαίνεται στις συνεχείς ασκήσεις που πραγματοποιούν ειδικά στην περιοχή του ειρηνικού.

 

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Pin It on Pinterest