Ολα αλλάζουν στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μετά την στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας-Αιγύπτου με αφορμή την κοινή αντιμετώπιση του ISIL. Μία συμφωνία στην οποία, φυσικά, συμμετέχει και η Συρία. Πρόκειται για μία αλλαγή που ευνοεί πολλαπλώς την Ελλάδα, όπως θα δούμε.
Πρακτικά αλλάζουν οι συσχετισμοί σχύος της Ανατολικής Μεσογείου, μία εξέλιξη που αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία είναι η κορυφαία στρατηγική σύμμαχος στην περιοχή, ενώ ταυτοχρόνως έχει προνομιακές σχέσεις και συμμαχία και με το Ισραήλ το οποίο ουσιαστικά είναι μέρος της “αμερικανικής” συμμαχίας κατά του ISIL στην οποία συμμετέχει (όταν δεν συμμαχεί με τους ισλαμιστές) και η Τουρκία.
Η Ελλάδα είναι η “γέφυρα” μεταξύ των δύο συνασπισμών, ειδικά αφ’ότου η Αίγυπτος, έχει αναγάγει σε υπ’αριθμόν 1 εχθρό της την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν. Κάτι που ισχύει και για το Ισραήλ που έχει και πιθανότατα θα έχει για πολλά χρόνια “παγωμένες” σχέσεις, αν όχι εχθρικές με την Αγκυρα!
Ο ρόλος αυτός της Ελλάδας είναι ανεκτίμητος για όλους: Μόσχα, Ουάσιγκτον, Κάϊρο, Τελ Αβίβ, τόσο αντίθετοι, αλλά και τόσο εναγωνίως αναζητούντες την φιλία της Ελλάδας, δημιουργούν έναν σταθερό δακτύλιο ασφαλείας γύρω από την χώρα σε διάφορα επίπεδα σε μία σπάνια στρατηγική συγκυρία, ενώ η Αγκυρα “φλερτάρει” συνεχώς με άνοιγμα “δεύτερου μετώπου” στα δυτικά για να διασκεδαστούν οι αποτυχίες στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ.
Ειδικά σε αυτή την συγκυρία που η χώρα λόγω της οικονομικής καταστροφής κινδυνεύει να εκλείψει γεωστρατηγικά (οι Ενοπλες Δυνάμεις λόγω ανυπαρξίας αμυντικών επενδύσεων έχουν απωλέσει το 50% της ισχύος τους σε συγκεκριμένους τομείς σε σχέση με αυτή που είχαν πριν 10 χρόνια) η συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη…
H Αίγυπτος προμηθεύεται 50 επιθετικά ελικόπτερα Kamov Ka-52 ‘Hokum-B’ (διαβάστε σχετικά εδώ) ενώ εκδήλωσε και την πρόθεση να αγοράσει τα δύο LPD Mistral που προορίζοντα για τη Ρωσία, έχει ήδη παραλάβει σε χρόνο ρεκόρ τα πρώτα τρία Rafale σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Istres από τς 24 που αγόρασε.
Από τη Ρωσία θα προμηθευτεί επίσης 46 μαχητικά MiG-29, μια κίνηση που αλλάζει πρακτικά τα δεδομένα στη Ν.Α. Μεσόγειο.
Την συμφωνία υπέγραψαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τελευταίος στη Μόσχα.
Στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται και η χρήση αιγυπτιακών αεροδρομίων από ρωσικά μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη όπως και ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών σκαφών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε λιμάνια της Αιγύπτου.
Να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η συμφωνία που προβλέπει και χρήση των αιγυπτιακών αεροδρομίων από ρωσικά μαχητικά το αποκάλυψε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί στην οποία μπορείτε να διαβάσετε και πολλές άλλες άγνωστες πτυχές της ανάπτυξης των ρωσικών μαχητικών στην Α. Μεσόγειο,.
Έτσι διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο της νέας αυτής, με γεωστρατηγικές ανακατατάξεις, συμμαχίας της Ρωσίας και της Αιγύπτου, με την Τουρκία να βρίσκεται σε ιδιαίτερα άβολη θέση, καθώς η συμμαχία αυτή θα κινείται κυρίως στο χώρο της Ν.Α. Μεσογείου.
Η συμμαχία αυτή της Αιγύπτου, η οποία είναι και ο σημαντικότερος «παίκτης» του αραβικού κόσμου διεθνώς αναμένεται να επηρεάσει και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες του Κόλπου αλλά και τις χώρες της βόρειας Αφρικής οι οποίες πάντα πρόσβλεπαν και προσβλέπουν στην αναβάθμιση των σχέσεών τους με τη Μόσχα.
Το σημαντικότερο όμως, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι ότι Ρωσία και Αίγυπτος θα αποτελέσουν τον πυρήνα της δημιουργίας ενός στρατιωτικού σχηματισμού ταχείας αντίδρασης ο οποίος θα αναλαμβάνει να κτυπά στόχους της ISIS και στη Συρία!
«Υπογραμμίζουμε τον φονταμενταλιστικό κίνδυνο και την ανάγκη της δημιουργίας ενός αντιτρομοκρατικού σχηματισμού κρούσης, που θα περιλαμβάνει διεθνείς παίκτες και χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας», ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο Β.Πούτιν.
Στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται και η χρήση αιγυπτιακών αεροδρομίων από ρωσικά μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη όπως και ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών σκαφών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε λιμάνια της Αιγύπτου.