Γράφει η διατροφολόγος – κλινική διαιτολόγος Κωνσταντίνα Χατζησάββα
ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
- Καταναλώστε άφθονα μη αμυλούχα λαχανικά, όσπρια και φρούτα όπως μήλα, αχλάδια και μούρα.
- Καταναλώστε δημητριακά, τα οποία έχουν υποστεί την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία, όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ή μαύρο ρύζι, ολόκληρο κριθάρι, κεχρί, σιτάρι, βρώμη, granola (μίγμα βρώμης ξηρών καρπών και μέλι) ή μουσλι. Η σωστή ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος μιας παλάμης (οι ποσότητες βέβαια πρέπει να είναι εξατομικευμένες πάντα ανάλογα τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός).
- Περιορίστε την κατανάλωση ποσότητας ψωμιού μαζί με το φαγητό και προτιμήστε πάντα ψωμί ολικής αλέσεως.
- Περιορίστε τα γλυκά και επιλέξτε να τα καταναλώνετε μόνο περιστασιακά. Μειώστε το χυμό φρούτων όχι περισσότερο από ½ φλιτζάνι την ημέρα (γενικά, η κατανάλωση χυμών φρούτων προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος σε σχέση με την κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου).
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, διαφορετικά περιορίστε την κατανάλωση του σε ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα ή το δείπνο.
- Τρώτε τουλάχιστον 3 κύρια γεύματα και 2 δευτερεύοντα και μην παραλείπετε το πρωινό σας.
- Μην παραλείπετε γεύματα, διότι θα μειωθούν οι καύσεις σας και θα περιοριστεί η απόδοση και η μυϊκή σας μάζα.
- Μην καταναλώνετε πολύ μεγάλα γεύματα, διότι ο οργανισμός σας αδυνατεί να τα αφομοιώσει, με αποτέλεσμα να αποθηκεύει λίπος.
- Φροντίστε τα γεύματα σας να περιλαμβάνουν υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, σε συνδυασμό με πρωτεΐνες και λίγα ακόρεστα λίπη.
- Λάβετε υπόψη σας ότι όλα τα γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να υπάρχει στη διατροφή σας ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεϊνών.
- Αν νιώσετε πείνα ή κόπωση και έλλειψη ενεργητικότητας, αυξήστε τις μερίδες ή προσθέστε ένα επιπλέον γεύμα, φροντίζοντας όμως να τηρείται την απαιτούμενη ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεϊνών.
- Φροντίστε τα λίπη που προσλαμβάνεται να είναι ακόρεστα, δηλαδή να είναι φυτικά ή να προέρχονται από ψάρια και αποφύγετε τα κορεσμένα όπως πλήρες γάλα (προτιμήστε το ημιαποβουτυρωμένο), βούτυρο, παχιά τυριά, κρέμα γάλακτος, παχιά κρέατα (προτιμήστε τόνο, σκουμπρί, σολομό, σαρδέλα, πέστροφα, τυριά χαμηλών λιπαρών ή ανάλατα, φιλέτο κοτόπουλο ή φιλέτο μοσχάρι).
- Περιορισμένη προσθήκη αλατιού στα κυρίως και στα ενδιάμεσα γεύματα, προτιμήστε αλάτι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή αλάτι Ιμαλαΐων.
- Χρησιμοποιήστε στις σαλάτες, στις σάλτσες και στα ψητά καυτερά μπαχαρικά(τσίλι, μουστάρδα χωρίς ζάχαρη, πιπέρι, πιπερόριζα) και σκόρδο, ξίδι και λεμόνι διότι αυξάνουν τις καύσεις.
- Αποφύγετε το τηγάνισμα και τσιγάρισμα. Χρησιμοποιήστε αντικολλητικό τηγάνι. Προτιμήστε βράσιμο στην κατσαρόλα ή στον ατμό ή ψήσιμο στο φούρνο.
- Προτιμήστε φρούτα στο μπλέντερ, παρά να στύψετε τα φρούτα γιατί χάνονται οι φυτικές ίνες, οι οποίες εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου αίματος.
ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΠΙΤΕΠΟΝΤΑΙ
ΟΣΠΡΙΑ: 100-300γρ. ημερησίως (ρεβίθια, φασόλια, φακές, μπιζέλια)
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: απεριόριστη ποσότητα (εκτός από παντζάρι, βρασμένο καρότο, καλαμπόκι)
ΠΟΤΑ: πράσινο τσάι, τσάι ή καφέ χωρίς καφεΐνη (με φρουκτόζη ή στέβια) και νερό τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα
ΦΡΟΥΤΑ: 2-3 την ημέρα
ΠΡΩΤΕΪΝΗ: 3-5 μερίδες την ημέρα, ( αυγά, λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο και γαλοπούλα στήθος, κυνήγι, 150γρ. cottage, 100γρ. τοφού)
ΛΙΠΗ: 1-3κ.σ. την ημέρα, μοιρασμένες σε όλα τα γεύματα (ελαιόλαδο, ¼ αβοκάντο)
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: 8-10 καρποί ή 2κ.σ. σπόροι
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ: 100-200γρ. την ημέρα( βρασμένα δημητριακά, 1 φέτα ψωμί ή 3 φρυγανιές), ρύζι (μπασμάτι, αναποφλοίωτο, άγριο), βρώμη, κριθάρι, σιτάρι, ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι, μαύρο ψωμί, φρυγανιές ολικής αλέσεως)
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: 1 μερίδα την ημέρα (150γρ. άπαχο γιαούρτι, 3κ.σ. κρέμα γάλακτος 3%, 1 ποτήρι γάλα ημιαποβουτυρωμένο)
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΓΕΥΣΗΣ: Απεριόριστη ποσότητα σε μουστάρδα, πιπερόριζα, ξίδι, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά