«H ενότητα των Ελλήνων της Γερμανίας εν αναμονή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, είναι μία μοναδική εμπειρία όταν τη βιώνεις από κοντά» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλης Κόκκινος μετά την επιστροφή του από την περιοδεία που έκανε στη Γερμανία. «Αισθάνθηκα ότι η περιοδεία αυτή δεν βοήθησε μόνον στην ανάταξη του ηθικού του Ελληνισμού, υπό το φως της κρίσης, αλλά και κατοχύρωσε το ρόλο της ΓΓΑΕ ως επιτελικού φορέα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Διασποράς και ως ουσιαστικού συνδετικού κρίκου μεταξύ των αποδήμων και της ελληνικής Πολιτείας».
Ο κ. Κόκκινος, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πόλεις της Γερμανίας με μεγάλη παρουσία Ελληνισμού, επισκέφθηκε τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου είχε πληθώρα συναντήσεων με εκπροσώπους ομογενειακών και ελληνο-γερμανικών φορέων, που εκφράζουν όλο το φάσμα της πολύμορφης ομογενειακής ζωής και της παρουσίας του Ελληνισμού στη Γερμανία.
Σκοπός των συναντήσεων ήταν η άμεση επαφή με την ομογένεια, η συζήτηση για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την ΓΓΑΕ, οι προβληματισμοί περί ριζικής αναμόρφωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), καθώς και η σε βάθος ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν τους αποδήμους.
Στο Ντύσσελντορφ οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και διοργανώθηκαν από τον γενικό πρόξενο Γρηγόρη Δελαβέκουρα και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστα Δημητρίου.
Εκεί ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ συναντήθηκε με τα Διοικητικά Συμβούλια των Ελληνικών Κοινοτήτων της περιοχής, όπου απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας για την ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων, ενώ στη συνάντησή του με το μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνο, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της Εκκλησίας στην ζωή της ελληνικής παροικίας.
Προοπτικές επενδύσεων αναπτύχθηκαν στις επαφές του κ. Κόκκινου με επαγγελματικούς φορείς και επιχειρηματικούς συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ επισημάνθηκε η σημασία της δικτύωσης των Ελλήνων της Διασποράς σε επαγγελματική βάση. Ευδόκιμη υπήρξε η συνεργασία με φορείς της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία καθώς και με εκπροσώπους ομογενειακών ΜΜΕ, του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle και του WDR.
Από το πρόγραμμά του δεν έλειπαν και οι συναντήσεις με φορείς του πολιτισμού, στους οποίους ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την ετοιμότητα να αναπτύξει στενή συνεργασία και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες τους.
Στο Βερολίνο έγιναν συναντήσεις με την ομώνυμη ελληνική κοινότητα, με τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βραδεμβούργου και με πανεπιστημιακούς. Συζητήθηκαν διεξοδικά και τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με τους αρμόδιους φορείς και τέθηκαν από τους ομογενείς τα προβλήματα, που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς.
Νέος σταθμός της περιοδείας ήταν οι εστίες του Ελληνισμού στη Βαυαρία. Στη Νυρεμβέργη αναλόγως παραγωγικές υπήρξαν οι συναντήσεις με τις ελληνικές κοινότητες Νυρεμβέργης, Φύρτης, Ερλάνγκεν, Βαμβέργης και Σβάινφουρτ, με τους εθνικοτοπικούς ομογενειακούς συλλόγους και τους Έλληνες αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πόλεις της Βόρειας Βαυαρίας, όπως και στο Μόναχο, όπου επίσης διοργανώθηκαν συναντήσεις με ελληνικούς συλλόγους και με τις κοινότητες Μονάχου και περιχώρων, Νταχάου, Κάρλσφελντ, Γκέρετσριντ και Χάαρ.
Η υποδοχή του κ. Μιχάλη Κόκκινου από τους ομογενειακούς και ελληνο-γερμανικούς φορείς ήταν ιδιαίτερα θερμή, ενώ εκφράστηκε έντονα η επιθυμία για συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της ΓΓΑΕ και για πιο ουσιαστική επικοινωνία με την υπηρεσία.
Στο Μόναχο ο κ. Κόκκινος επισκέφθηκε και το εργοτάξιο του υπό κατασκευή ελληνικού σχολείου Μονάχου. Το σχολείο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο χώρο του ελληνικού Δημοσίου, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του ελληνικού κράτους και θα προσφέρει ελληνική Παιδεία στα Ελληνόπουλα της Βαυαρίας.
Σημειώνεται ότι εφέτος εορτάζονται τα 20α γενέθλια του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ Ιδρύματος, που συστάθηκε το 1995 με την υποστήριξη του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Μόναχο και ιδρυτικά μέλη την Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου και άλλους δεκαπέντε ελληνικούς συλλόγους και οργανισμούς της ελληνικής παροικίας, με σκοπό την προώθηση και ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Η περιοδεία στη Γερμανία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής της ΓΓΑΕ ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Πολιτεία και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, στις εκδηλώσεις Μνήμης που διοργανώθηκαν στο Μόναχο για τον άδικο χαμό του Έλληνα Πόντιου ομογενή και μέλους του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου Θεόδωρου Βουλγαρίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε μπροστά στο κατάστημά του στις 15 Ιουνίου του 2005, από την εγκληματική νεο-ναζιστική οργάνωση NSU.
Παρουσία του Βαυαρού υπουργού Εσωτερικών, του δημάρχου της πόλης και άλλων επισήμων της γερμανικής Πολιτείας, ο κ. Κόκκινος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «όσο η Ευρώπη εξακολουθεί να τραβά αυτό τον αδιέξοδο δρόμο που την απομακρύνει από τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, τόσο θα εκτρέφει το μίσος, την ξενοφοβία, αλλά και μορφώματα σαν εκείνο που δολοφόνησε άνανδρα τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη και τα άλλα αθώα θύματα».
Πηγή: ΑΠΕ (Σ. Αραβοπούλου)