Νέα δεδομένα δημιούργησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σχετικά με την υπόθεση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, παίρνοντας αποστάσεις από την πρακτική της δικαστικής επίλυσης. «Η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική», σημείωσε ο Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη σε εκπομπή του Mega.
Επισήμανε ότι το πρόσφατο πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν είναι τμήμα της νομικής γνωμάτευσης για το θέμα που παραδίδει σταδιακά στην Αθήνα το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ. «Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και, αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού καταλήγοντας ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά».
Στο πόρισμα της Αμάλ Αλαμουντίν, από την άλλη, αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών, καθώς ο χρόνος κυλά σε βάρος της Αθήνας. «Πρέπει να προχωρήσετε νομικά, αν δεν το κάνετε στο προσεχές μέλλον, η ευκαιρία μπορεί να χαθεί. Ή τώρα ή ποτέ… H ώρα (της διεκδίκησης) έχει έρθει», τονίζεται.
Εκείνο που πρέπει να αναφερθεί ωστόσο είναι πως διαχρονικά οι ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν εκφράσει μια διστακτικότητα σε σχέση με το κατά πόσο η δικαστική οδός είναι η ενδεδειγμένη, τόσο πρακτικά όσο και από άποψη αποτελεσματικότητας σε σχέση με το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών. Οπως φαίνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, το τοπίο πλέον μάλλον ξεκαθαρίζει περισσότερο, αφού η νομική οδός δείχνει να μπαίνει στην άκρη προς χάριν της διπλωματικής και πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος.
kathimerini.gr