Σαμαράς: Θα δοθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο Ελλήνων

Οι μακρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώνονται με επιτυχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, από το υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι όταν άλλοι αμφισβητούσαν την επιτυχία ή προσπαθούσαν να την ματαιώσουν, η κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα πράξη την αποστολή της να βγάλει την χώρα από την κρίση.

 Υποσχεθήκαμε να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και το πετύχαμε, υποσχεθήκαμε να βγάλουμε την οικονομία από την ύφεση και το πετυχαίνουμε τώρα, υποσχεθήκαμε να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα πιο νωρίς, ώστε να μην εξαρτάται η Ελλάδα από νέα δάνεια και το καταφέραμε, υποσχεθήκαμε να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου στην οικονομία, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λαού και το κάνουμε τώρα, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά το πώς θα γίνει αυτή η αναδιανομή.

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατομμύριο Ελληνες, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, που αδικήθηκαν περισσότερο και βρίσκονται στην μεγαλύτερη ανάγκη και βεβαίως στους ένστολους με αμοιβές κάτω των 1.500 ευρώ.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας, τους άστεγους, στους οποίους θα κατευθυνθεί έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ μέσω των υποδομών που τους υποστηρίζουν, με στέγαση, φαγητό κτλ. «Σε λίγες ημέρες θα μπορέσουμε να πούμε πολύ περισσότερα», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε με αναφορές στα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, που περιλαμβάνουν την μείωση των εισφορών στα ταμεία από εργοδότες και εργαζόμενους κατά 3,9%. Σήμερα οι εισφορές αποτελούν το 44% του μισθού και θα μειωθούν στο 40%. Για κάθε 100 ευρώ που κερδίζει ο εργαζόμενος θα παίρνει πλέον στο χέρι τα 94, ενώ για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ο εργοδότης θα φτάνουν στον εργαζόμενο τα 89. Ετσι θα ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις, θα δοθεί ώθηση στην απασχόληση θα γίνει αύξηση αποδοχών, προέβλεψε ο κ.Σαμαράς.

Η ρευστότητα στην αγορά θα ενισχυθεί περαιτέρω με την πληρωμή ακόμη 1 δισ. ευρώ φέτος μέσω επιστροφών παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, επιπλέον όσων προβλέπεται σήμερα. Ετσι, θα καταβληθούν συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,8 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν χρειάζονται αλλά και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, όπως εκτιμούσαν κάποιοι με «μόνιμη κακοπιστία», αντίθετα θα υπάρξει σημαντική ανακούφιση για τους πολίτες, συνέχισε ο κ.Σαμαράς.

Μέρος του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, πιο νωρίς από τις προβλέψεις και σε αυτή την περίπτωση.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι σημαντικές διαρθρωτικές και αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνονται οι τιμές και ξεπερνιέται οριστικά η καθυστέρηση. Η Ελλάδα θα γίνει οριστικά σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία, μία νέα Ελλάδα. Ολοκληρώνεται έτσι μία μεγάλη περίοδος δοκιμασιών», όπως προσέθεσε.

Τελείωσε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν, δήλωσε πριν την ομιλία Σαμαρά ο Γ. Στουρνάρας.

πηγή:  ethnos.gr

Pin It on Pinterest