5 θρομβώσεις στην Ελλάδα με το Astrazeneca – 4 σε γυναίκες, 1 σε άνδρα – 1 ασθενής ανάρρωσε, 3 νοσηλεύονται και 1 γυναίκα κατέληξε

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί στην χώρα – Τα οφέλη περισσότερα απο τους κινδύνους

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά με το υπάρχουν πρόγραμμα, δίχως δηλαδή να υπάρχουν εξαιρέσεις στις ηλικιακές ομάδες, καθώς όπως εξήγησε το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί από τα περιστατικά των θρομβώσεσων.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.ADVERTISING

Στη συνέχεια η κα. Θεοδωρίδου στάθηκε στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, αναφέροντας: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ