Για τον πιο “καυτό” Αύγουστο των τελευταίων χρόνων κάνουν λόγο τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων αναφορικά με την ζήτηση από τις βασικότερες τουριστικές αγορές του εξωτερικού. Όπως αναφέρεται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και με βάση τα δεδομένα της ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων), ο αριθμός των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για όλα τα αεροδρόμια πλην αυτό της Αθήνας αγγίζει τα 3,241 εκατ., αυξημένος κατά 6,6% σε σύγκριση με πέρσι… ποσοστό που σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 201 χιλ. περισσότερες θέσεις.
Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτο αριθμό θέσεων έρχεται από τη Γερμανία (11,7%/ +50 χιλ.) και από το Ην. Βασίλειο (8,5%/+49 χιλ. θέσεις). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση όμως καταγράφεται από την Ρωσία (25,8%/+46 χιλ. θέσεις) και ακολουθεί η Ολλανδία (18,3%/+26 χιλ. θέσεις). Για το σύνολο της φετινής σεζόν (Μάρτιος- Οκτώβριος), οι προγραμματισμένες θέσεις φτάνουν τα 15,5 εκατ., την ώρα που πέρσι για την ίδια περίοδο ανέρχονταν σε 14,3 εκατ. Τέλος, την περίοδο Μαρτίου- Ιούνιου 2017, οι αεροπορικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 10,1% ή 450 χιλ. θέσεις.
Στελέχη της τουριστικής αγοράς μιλούν για μεγάλες πληρότητες, που φτάνουν ακόμη και το 100%, τόσο στις αεροπορικές πτήσεις, όσο και στα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Μύκονος, Σαντορίνη, Χαλκιδική). Όπως εκτιμούν άλλωστε, η ζήτηση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και το Σεπτέμβριο, καθώς ο όγκος των προγραμματισμένων θέσεων είναι εξίσου υψηλός και ανέρχεται σε 2,73 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις.
Όπως αναφέρεται ακόμη στο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ για το μήνα Ιούλιο, στο εξάμηνο η Αθήνα εμφανίζει αύξηση 4,6% στις αφίξεις επισκεπτών από το εξωετρικό, ενώ τα υπόλοιπα αεροδρόμια καταγράφουν άνοδο 13,1%. Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα και Μυτιλήνη εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+22,9%) και ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος. Στο Ιόνιο παρατηρείται αύξηση 12,1% και στη Κρήτη 11,8%. Τα Δωδεκάνησα παρουσιάζουν την μικρότερη ποσοστιαία αύξηση με 11,2%. Μεμονωμένα για το μήνα Ιούνιο, η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού φτάνει το 8%.
Η σεζόν, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και επιχειρηματίες της αγοράς, εξελίσσεται πολύ καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με το ρυθμό των κρατήσεων να εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακός. Ως εκ τούτου, μεγαλώνουν και οι προσδοκίες για τα έσοδα και την ανάκαμψη της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, ώστε να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2015 και να καταστεί εφικτός ο στόχος για πάνω από 14,5 δισ. ευρώ τουριστικές εισπράξεις.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr