31 παιδιά φιλοξενούνται ήδη τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ στη Ρόδο

Γιώργος Χατζημάρκος: Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώσαμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε 31 παιδιά να δέχονται σήμερα εξειδικευμένη επιστημονική φροντίδα. Με δράσεις και πρωτοβουλίες, δίνουμε λύσεις σε συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη να αισθανθούν ότι ζουν σε μια κοινωνία με αντανακλαστικά”

Την επίσκεψη του Αντιδημάρχου Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Στέφανου Δράκου και του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ, Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα, δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ είναι ο φορέας που λειτουργεί τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία στη Ρόδο, η λειτουργία των οποίων χρηματοδοτείται με το ποσό του 1,39 εκ. €, από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας.

Σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου του Συνδέσμου ήταν να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη για την ταχύτατη διεκπεραίωση της διαδικασίας που απαιτείτο από την ένταξη της Πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, με αποτέλεσμα, σε χρονικό διάστημα ρεκόρ, λίγων μόνο εβδομάδων, οι Στέγες να λειτουργούν κανονικά και να φιλοξενούν ήδη 31 συνολικά παιδιά με νοητική υστέρηση, στα οποία παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Η Πράξη “Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία στη Ρόδο”, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.393.776,34 €, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου που υπεγράφη στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, με συχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Με την απόφαση αυτή, καλύπτεται η λειτουργία των τριών Στεγών από 31/07/2020 έως και 31/12/2023.

Στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Ρόδο, ένα κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ρόδου – Καλλιθέας (5ο χλμ), παρέχεται αυτόνομη διαμονή συνολικά δεκατεσσάρων (14) ατόμων με νοητική υστέρηση, άνω των δεκαοκτώ (18) ετών και υπηρεσίες προς αυτούς, μακράς διαμονής, χωρίς διακοπή, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, 24 ώρες το 24ωρο. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Τίγκας, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι εκτός από τα 14 παιδιά που μένουν μόνιμα στις Στέγες, άλλα 17 παιδιά φιλοξενούνται για ορισμένες ώρες της ημέρας και στα οποία παρέχεται η ίδια επιστημονική φροντίδα.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αφορούν στη διαμονή και διατροφή, σε υπηρεσίες υγιεινής και πρόσβαση σε ιατρική – νοσηλευτική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή, σε δράσεις ανάπτυξης της αυτοεξυπηρέτησης, οικογενειακή θαλπωρή, προστασία από κακοποίηση και αμέλεια, σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, καθώς και σε δράσεις κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων, προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης των παιδιών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε:

Με χρηματοδότηση από τους Ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειάς μας, ενισχύουμε σταθερά τις δράσεις της κοινωνικής συνοχής, με διακριτό χώρο και πρόγραμμα για κάθε κοινωνική ανάγκη.

Τρεις Στέγες, με 24ωρη λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και μέχρι το τέλος του 2023, καλύπτει η χρηματοδότηση του 1,39 εκ. € που εξασφαλίσαμε, σε μια υποδομή απαραίτητη στην κοινωνία που δοκιμάζεται. Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώσαμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε στη δομή αυτή να φιλοξενούνται ήδη 31 παιδιά που δέχονται εξειδικευμένη επιστημονική φροντίδα. Το οφείλαμε στα ίδια τα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Οι δυσκολίες της εποχής, καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία την εφαρμογή πολιτικών Κοινωνικής Συνοχής και στην Περιφέρεια μας, αυτό το κάνουμε πράξη καθημερινά, με δράσεις και πρωτοβουλίες, που δίνουν λύσεις σε συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη να αισθανθούν ότι ζουν σε μια κοινωνία με αντανακλαστικά”.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ