Το 2ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «Ρόδος-Καστελλόριζο», διοργανώθηκε στη Ρόδο, υπό την αιγίδα της α.ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και με τη συμμετοχή διεθνολόγων υψηλού κύρους από όλον τον κόσμο.
Ο Δήμαρχος Ρόδου, καλωσόρισε στην ομιλία του τους επίσημους συμμετέχοντες που επέλεξαν τη Ρόδο και το Καστελόριζο, για την πραγματοποίησή του.
Παρόντες στο συμπόσιο, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας, το τιμώμενο πρόσωπο ο ομότιμος καθηγητής κ. Χρήστος Ροζάκης (π. υφυπουργός εξωτερικών) και οι εισηγητές, 60 καθηγητές Διεθνούς Δικαίου. Μηνύματα έστειλαν από τη Νέα Υόρκη, Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς, ο Υπουργός εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αντικείμενο των εργασιών του Συμποσίου είναι το Διεθνές Δίκαιο και τα σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα ως προς τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και θέματα που άπτονται του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Χατζηδιάκος στην ομιλία του «τα Δωδεκάνησα, μια περιοχή του Αρχιπελάγους, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βορρά, ανάμεσα σε λαούς με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετική γλώσσα, και θρησκεία, που όμως φέρουν εντός τους τη σύντηξη των πολιτισμών τους» λόγω της σπουδαίας γεωπολιτικής τους θέσης, αποτελούν ιδανικό τόπο για τη συζήτηση αυτών των μεγάλων θεμάτων.
Σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 συνοδευόμενος από τον πρέσβη, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Στέλιο Περράκη μετέβη στο Καστελλόριζο. Στο ακριτικό νησί πραγματοποιήθηκε μέρος των εργασιών του Συνεδρίου, με συμβολικό χαρακτήρα λόγω της γεωπολιτικής θέσης του, αλλά και των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν τις δυο επόμενες ημέρες με ομιλίες και παρεμβάσεις σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο Δήμαρχος Ρόδου δήλωσε: «Η Ρόδος μπορεί και πρέπει να γίνει το γήπεδο διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου, μεταξύ πολιτισμών, κρατών, και θρησκειών, με στόχο την επίλυση μεγάλων ζητημάτων, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική θέση του νησιού στο σταυροδρόμι της Ανατολής της Ευρώπης, κα της Δύσης της Ασίας».