21 ζώα πέθαναν στην Φάρμα Ζώων – Ανακοίνωση Φάρμα Ρόδου

Όπως είναι γνωστό, ο πύρινος εφιάλτης που απειλεί το νησί της Ρόδου και είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, έπληξε και τη Φάρμα Ρόδου. Μέσω του παρόντος δελτίο τύπου επιθυμούμε να ενημερώσουμε το κοινό της Ρόδου για την έκταση των καταστροφών και τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτές έλαβαν χώρα.

Μόλις η φωτιά ξεκίνησε να προσεγγίζει την περιοχή, άμεσα ζητήθηκε από τους επισκέπτες η προληπτική εκκένωση του χώρου. Στο χώρο έμεινε μόνο το προσωπικό της επιχείρησης, εν αναμονή τυχόν κλιμάκωσης του μετώπου.

Δυστυχώς πολύ σύντομα, ο κίνδυνος υλοποιήθηκε με πρώτο μέλημα του προσωπικού να είναι η διάσωση των ζώων από το μέτωπο της φωτιάς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όλη η οικογένεια να εγκλωβιστεί για αρκετή ώρα εντός του κλοιού που δημιουργήθηκε, μαζί με το πυροσβεστικό όχημα που έσπευσαν για βοήθεια.

Αφότου ο κίνδυνος ελαττώθηκε, το προσωπικό συνέχισε τις ενέργειες προκειμένου τα ζώα να παραμείνουν ασφαλή και μακριά από φλόγες. Τα συστήματα πυροπροστασίας που διαθέτει η Φάρμα και η αυτόνομη ηλεκτρογεννήτρια για παροχή νερού λειτούργησαν στο ακέραιο, διευκολύνοντας την πλήρη κατάσβεση η οποία ολοκληρώθηκε αρκετές ώρες αργότερα με τη βοήθεια πολλών εθελοντών. Παράλληλα, ήδη από το ίδιο βράδυ ξεκίνησε να δίνεται στα ζώα η απαραίτητη ιατρική φροντίδα όπως αναλγητικά φάρμακα, επάλειψη αλοιφών, τοποθέτηση ορών κ.λπ.

Δυστυχώς, εικοσιένα (21) ζώα κατέληξαν κυρίως λόγω των έντονων αναθυμιάσεων που προκάλεσε η πυρκαγιά, ενώ τα υπόλοιπα διακόσια είκοσι (220) είναι καλά στην υγεία τους. Στις ζημιές συγκαταλέγονται η ολοσχερής καταστροφή της οικίας των ιδιοκτητών με ό,τι αυτή περιείχε, καθώς και η μερική καταστροφή κάποιων εγκαταστάσεων.

Αυτή τη στιγμή και με τη βοήθεια υποστηρικτών γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης τροφών για τα ζώα τόσο της Φάρμας όσο και της άγριας πανίδας του Καλαμώνα (ελάφια, αιγοπρόβατα κ.λπ). Στους άμεσους στόχους βρίσκεται η αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως η δενδροφύτευση του δασικού πνεύμονα της περιοχής.

Τέλος, με την ευκαιρία του παρόντος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά ντόπιους συμπολίτες μας και επιχειρήσεις που βοήθησαν ή και εκδήλωσαν την πρόθεση τους να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών και τη φροντίδα των ζώων, ενώ συγκινητική για εμάς είναι και η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων από παλαιότερους επισκέπτες της Φάρμας από το εξωτερικό. Σύντομα θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για κάλεσμα εθελοντών τόσο για τη Φάρμα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ