21 Νοεμβρίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Είναι μια παγκόσμια εκδήλωση για να θυμηθούμε τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί σοβαρά στους δρόμους του κόσμου αναγνωρίζοντας τον πόνο όλων των πληγέντων θυμάτων, οικογενειών και κοινοτήτων – που δυστυχώς συνεχίζεται εκατομμύρια ανθρώπων να προστίθενται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η Ημέρα έχει επίσης γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στις κυβερνήσεις και όλους εκείνους των οποίων το έργο περιλαμβάνει την πρόληψη των τροχαίων ή την αντιμετώπιση των συνεπειών των δυστυχημάτων, καθώς προσφέρει την δυνατότητα να καταδειχθεί η τεράστια επίπτωση και ο αντίκτυπος των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, ζητώντας την επείγουσα συντονισμένη δράση για να σταματήσει το μακελειό στους δρόμους του κόσμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα τιμάται σε όλες τις ηπείρους – όχι μόνο από ΜΚΟ που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα του δρόμου, αλλά και από τις κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

#WDoR2021

Πέρυσι γιορτάσαμε την 25η επέτειο της διεθνούς τήρηση αυτής της ημέρας αφιερωμένη στην ανάμνηση των πολλών εκατομμυρίων θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων σε όλο τον κόσμο – που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR) το 1995 και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005 ως «κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα τροχαίων και τις οικογένειές τους». Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR), είναι η ΕΥΘΥΤΑ από 2004 εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030, κατά την οποία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο – επισημαίνοντας τους ίδιους τους λόγους για όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη Δεκαετία 2021-2030.

Ο στόχος της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων είναι :

* να θυμόμαστε όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στους δρόμους,

* να αναγνωριστεί το ουσιώδες έργο των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης, της αστυνομία και των επαγγελματιών υγείας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις τραυματικές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων.

* να επιστηθεί η προσοχή για τη γενικά μικρή νομική ανταπόκριση κατά των υπαιτίων για θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία δυστυχήματα,

* να προβληθεί η ανάγκη για βελτίωση της υποστήριξης των θυμάτων και των οικογενειών τους,

* να προωθηθούν τεκμηριωμένες δράσεις ώστε να αποτραπούν και τελικά να σταματήσουν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί οδικής κυκλοφορίας.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ (WDoR 2021) έχει στόχο να αναδείξει τη μείωση των ταχυτήτων κυκλοφορίας – Οι χαμηλές ταχύτητες, σώζουν ζωές και μπορούν να αποτρέψουν πολλούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς οδηγών και όλων των άλλων ευάλωτων χρηστών του δρόμου– παιδιά, ποδηλάτες, πεζοί ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.

Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων με εκδηλώσεις θύμησης και ευαισθητοποίησης με μοναδικό στόχο «ΜΗΔΕΝ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

Σάββατο: 20 Νοεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου και ώρα 19:30

«Φως στην Ελπίδα»

Συμμετέχουν

Σχολή χορού Έλλης Παρασκευά «Uman», χορογραφία Μίριαν Πετκμετζή

Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής Μουσικού Γυμνασίου Ρόδου

Σύνολο Κρουστών Μουσικού Σχολείου Ρόδου

Παιδική Χορωδία Amabile του Επικοινωνιακού & Μορφωτικού Ιδρύματος της

Ι. Μ.Ρόδου.

Στήριξη-χορηγός Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ρόδου (ΔΟΠΑΡ)

Κυριακή: 21 Νοεμβρίου 2021

Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ώρα 9:30

Θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ρόδου

Πλατεία Κύπρου: Σκηνικό τροχαίου δυστυχήματος

Pin It on Pinterest

Share This