2.255 νέοι στύλοι ηλεκτροφωτισμού προστίθενται στο οδικό δίκτυο της Ρόδου – 61 χλμ σκοτεινού κεντρικού οδικού δικτύου φωτίζονται

Μια ακόμη παρέμβαση κλίμακας στο οδικό δίκτυο της Ρόδου, που στόχο έχει να το καταστήσει ασφαλέστερο για τους χρήστες του, δρομολογείται με την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης.

 

Πρόκειται για το έργο «Επέκταση – Βελτίωση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο ν. Ρόδου». Την σύμβαση, ύψους 2.724.287,06 €, υπέγραψαν χθες, Τρίτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπρόεδρος της εργοληπτικής εταιρείας P&C DEVELOPMENT S.A, Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, πρόκειται να τοποθετηθούν 2.255 στύλοι ηλεκτροφωτισμού σε συνολικό μήκος 61 χλμ του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού της Ρόδου. Οι στύλοι θα τοποθετηθούν σε τμήματα του οδικού δικτύου όπου, είτε δεν υπήρχε μέχρι σήμερα φωτισμός, είτε θα αντικαταστήσουν παλαιούς και φθαρμένους.

 

Ειδικότερα, θα τοποθετηθούν στα εξής τμήματα του οδικού δικτύου:

– Από Κολύμπια έως Λίνδο και Λάρδο

– Από Ιξιά, (όρια σχεδίου πόλεως) έως Καλαβάρδα

– Στην Λεωφόρο Καλλιθέας έως το φαληράκι

– Από την Παστίδα έως το Νοσοκομείο Ρόδου

– Από Καλυθιές έως Εθνική Οδό

– Από Βάτι έως Προφύλια

– Από τον κόμβο της Euromedica  έως Ξενοδοχείο Paradise.

 

Η ίδια εργολαβία περιλαμβάνει επιπλέον την εγκατάσταση στηθαίων σε συνολικό μήκος 20 χλμ του οδικού δικτύου, καθώς και κατασκευή πεζοδρομίων από την Ιξιά έως την Κρεμαστή.

 

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017. Η διαδικασία δημοπράτησης ολοκληρώθηκε μετά από 26 μήνες, διάστημα πολύ μεγάλο, ενδεικτικό του βαρέως γραφειοκρατικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στη χώρα. «Ρυθμοί τόσο αργοί, που στο τέλος τους ξεπερνά η ζωή και η πραγματικότητα», όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε ότι η ελάφρυνση του όγκου της γραφειοκρατίας είναι επιβεβλημένη, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να είναι ταχύτερη και πιο ευέλικτη. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, εντός των επομένων δύο ή τριών εβδομάδων και θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες, λαμβανομένων υπόψιν και των ιδιαίτερων συνθηκών της τουριστικής περιόδου, που δεν επιτρέπουν την εκτέλεση εργασιών σε τμήματα του οδικού δικτύου, λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φορτίου.

 

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι με το έργο αυτό, συμπληρώνεται ένα τρίπτυχο έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την οδική ασφάλεια, τα οποία συνιστούν την μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στο οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου.

 

Τα έργα αυτά είναι:

– Οι διαγραμμίσεις όλου του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού, με υλικό νέας τεχνολογίας, ένα έργο ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί.

– Η εγκατάσταση 5.200 φωτιστικών LED τελευταίας τεχνολογίας στο οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου, έργο για το οποίο η εργολαβική σύμβαση υπεγράφη προ ημερών. Η εγκατάσταση των λαμπτήρων θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

– Το τρίτο έργο είναι αυτό της εγκατάστασης των 2.255 στύλων ηλεκτροφωτισμού.

 

Ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας P&C DEVELOPMENT S.A, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, για το οποίο η εταιρεία έχει την ετοιμότητα για να το ξεκινήσει εντός των αμέσως επόμενων ημερών και με προοπτική ολοκλήρωσης σε διάστημα μικρότερο του χρονοδιαγράμματος των 18 μηνών που προβλέπεται από τη σύμβαση. Ο ίδιος είπε ότι εκτός από την τοποθέτηση των στύλων, θα γίνει και η σύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και μεταξύ τους διασύνδεση, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της εργολαβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση που η εταιρεία προσέφερε για το έργο είναι της τάξης του 58% του αρχικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα, η Περιφέρεια να είναι έτοιμη να δημοπρατήσει την δεύτερη φάση του έργου, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί από το κονδύλι που εξοικονομήθηκε από την έκπτωση. Η νέα εργολαβία θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέων στύλων ηλεκτροφωτισμού στα τμήματα του οδικού δικτύου από τη Λίνδο ως τη Νότια Ρόδο και από Καλαβάρδα προς Σάλακο και Έμπωνα.