Σε πληθυσμό τριών Ελλάδων, δηλαδή στα 30 εκατομμύρια επισκέπτες, εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκαν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τη χώρα μας κατατάσσοντάς τη στους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς του πλανήτη και ενισχύοντας έτσι με το συνάλλαγμα που άφησαν τα εισοδήματα του 20% του ελληνικού πληθυσμού που ζει από τον τουρισμό, αλλά και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο το 9μηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2017 επισκέφτηκαν τη χώρα μας 2,2 εκατομμύρια περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2016 (σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι επισκέπτες των κρουαζερόπλοιων) γεγονός που οδηγεί στην πρόβλεψη ότι τελικώς ο αριθμός των επισκεπτών ολόκληρο το 2017 θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια.
Η αύξηση του αριθμού των τουριστών έφερε φέτος και αύξηση των εισπράξεων συναλλάγματος πάνω από 10%, δηλαδή επιπλέον 1,5 δις ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Από αυτά το 1 δισ. ευρώ οφείλεται στην πολυπληθέστερη ομάδα των Ευρωπαίων τουριστών που επισκέπτεται τη χώρα μας και που φέτος ήταν 7 εκατομμύρια επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Γνώστες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο η δαπάνη ανά επισκέπτη κυμαίνεται στα 600 ευρώ. Ωστόσο, παρότι καταγράφεται αύξηση κατα 0,5% στα κέρδη για κάθε ξένο επισκέπτη, ορισμένοι τουρίστες εμφανίζονται να έχουν ξοδέψει φέτος λιγότερα στη χώρα μας σε σχέση με πέρυσι (Ρώσοι) εν αντιθέσει με τους επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ που αύξησαν τα χρήματα που δαπάνησαν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας.
ΣΕΒ: Η άνοδος του τουρισμού οδήγησε σε αύξηση των καταθέσεων
Σύμφωνα με το ΣΕΒ οι καταθέσεις των νοικοκυριών σημείωσαν άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2017 (+€585 εκατ. μηνιαία ροή), ενώ αυτές των επιχειρήσεων, αν και παρουσίασαν αρνητική ροή τον Οκτώβριο (-€85 εκατ.), εμφανίζουν ανοδική πορεία από τον Ιούλιο του 2015, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδοθεί, αφενός στην αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και αφετέρου στην άνοδο του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα.