14 Μαρ 1957, επέτειος απαγχονισμού του ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη

14 Μαρ 1957, επέτειος απαγχονισμού του ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη,

ενός από τα 9 παλικάρια, θαμμένα στα “Φυλακισμένα Μνήματα” στην Λευκωσία. Ένας από τους 9 που ανάγκασαν τους Άγγλους να φυλακίσουν τα μνήματα τους, επειδή ακόμα κι οι νεκροί τους τρόμαζαν!

Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ήταν ο 19χρονος μαθητής – ποιητής, που, φεύγοντας για το βουνό, άφησε στους συμμαθητές του το αποχαιρετιστήριο σημείωμα – κάλεσμα: “Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά…”!

Στις 18 Δεκ 1959 συλλαμβάνεται, κι όταν οι Άγγλοι προσφέρουν στην μάνα του μεγάλο χρηματικό ποσό να τον κάνει να προδώσει, τους είπε: ” Εγώ δεν εγέννησα παιδί να το λαλούν προδότη. Χαλάλι της πατρίδας μου το αίμα του παιδιού μου..”!

Κι ο Ευαγόρας στον ανακριτή: “Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ο,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος, όστις ζητεί την ελευθερίαν του. Τίποτε άλλο..”!

00.02′ 14 Μαρ 1957, η καταπακτή ανοίγει, κι ο Βαγορής φτερουγίζει στην αιωνιότητα! Ήταν μόλις 19 ετών κι ήδη είχε γίνει θρύλος!

Χιλιάδες ήταν οι εκκλήσεις γνωστών προσωπικοτήτων και πολιτών σ’ όλο τον κόσμο γι απονομή χάριτος προς την β. Elisabeth. Απορρίπτονται όλες, αλλά του χαρίζουν την αθανασία!!

Pin It on Pinterest

Share This