12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου -των Ιπποτών, ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της Ελληνικής Περιφέρειας με ιστορία 12 ετών, γνωστό για το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο και τις εξαιρετικές κριτικές από τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, δυστυχώς αναβάλλεται λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας των αυτοδιοικητικών και βουλευτικών εκλογών.

Το Φεστιιβάλ είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει στο αγαπημένο του κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ότι για λόγους ανεξάρτητους από την εσωτερική λειτουργία και τον προγραμματισμό του, αναβάλλεται προσωρινά και με την προοπτική να πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό.

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση και η Διοίκηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και πίεσε προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να λυθεί το θέμα της οικονομικής υποστήριξης, που λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είχε προλάβει να εγκριθεί εγκαίρως από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου με τον οποίο συνδιοργανώνεται, ώστε το φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί στην καθιερωμένη του χρονική περίοδο. Στη συνέχεια εφόσον και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά την θετική της πρόθεση, δεν προλάβαινε χρονικά την διαδικασία της έγκρισης , αποφασίσθηκε να αναβληθεί προσωρινά , ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη νέα Διοίκηση του Δήμου αλλά και στην Περιφέρεια, για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά για το έμπρακτο ενδιαφέρον και την προσπάθεια της στήριξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου όλους εκείνους που από θεσμική ή διοικητική θέση ενήργησαν προς όλες τις κατευθύνσεις για την επίλυση του θέματος.

Θέλουμε επίσης να ευχηθούμε στον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και στο νέο Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους και υποσχόμαστε από την πλευρά μας να συμβάλουμε πολιτιστικά στην επιτυχία του στόχου για μια πιο λαμπερή Ρόδο όπως της αξίζει!

Εξάλλου, ο στόχος αυτός είναι κοινός, διότι σύμφωνα και με το ιδρυτικό καταστατικό του το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου έχει ως κύριο στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου 2019 -Σύντομο ιστορικό

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 στη Ρόδο, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου σύμφωνα και με το ιδρυτικό καταστατικό του.

Σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιασθεί στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και την όπερα, σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα και show που εντυπωσιάζουν .

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την Καμεράτα Armonia Atenea ( Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τον παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου Cyprien Katsaris με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα, τον έλληνα κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, gala όπερας, αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με καταξιωμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιέρωμα στον Astor Piazzolla, στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, στους έλληνες συνθέτες, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, αφιέρωμα στο τάγκο με τη διάσημη ορχήστρα “Viento de Tango” από την Ιταλία σε σώου με παγκοσμίως βραβευμένους χορευτές , αφιέρωμα στην τζαζ, το Αναγεννησιακό Φωνητικό Μουσικό Σύνολο “CantArte” από την Γερμανία, το “Diphono” από Ν. Υόρκη, κ.α Ο διάσημος ιταλός σκηνοθέτης Paolo Micciche, τίμησε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με τρεις παραγωγές υπό την καθοδήγησή του και τη συμμετοχή διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών από την Ιταλία και Γαλλία.

Το φεστιβάλ έχει χαρακτηρισθεί ως “μίνι” Φεστιβάλ Αθηνών, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, κερδίζοντας με εξαιρετικά σχόλια την υποστήριξη των ΜΜΕ και προσελκύοντας κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό του φεστιβάλ αποτελείται κατά 60% περίπου από ξένους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που έρχονται ανελλιπώς κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης το φεστιβάλ κατάφερε να αυξήσει το κοινό του σε μια αναλογία τριπλάσια των προηγούμενων ετών. Η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού μαζί με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους αρχικούς στόχους του φεστιβάλ που έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο υπό την Καλλιτεχνική & Γεν. Διεύθυνση της Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ, στο ιστορικό μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ και της Ουνέσκο και οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Οργανισμό για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Ρόδου. Από το 2018 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αγκαλιασε το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ως συνδιοργανωτής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια νέα εποχή ξεκινάει για το φεστιβάλ ώστε να πετύχει την ολοκλήρωση των στόχων του.

Η φετινή χρονιά αποτελεί επίσης σταθμό για την πορεία του φεστιβάλ διότι συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από την ίδρυσή του και είναι ιδανική συγκυρία για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν την εξάπλωσή του και σε άλλα προβεβλημένα μέρη της Ρόδου με πολιτιστική κληρονομιά, όπως και σε άλλα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , νέες συνεργασίες, μεγαλύτερη διάρκεια και ένα πιο ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που θα γίνονται διάσπαρτα και εκτός της ορισμένης περιόδου του φεστιβάλ.