12 οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα – SOS από τους γιατρούς για τα αντιβιοτικά

Οι περισσότεροι Ελληνες αγοράζουν μόνοι τους αντιβιοτικά, τα χρησιμοποιήσουν όταν το κρίνουν απαραίτητο και λαμβάνουν αυτού του τύπου τα φάρμακα παρότι δεν είναι αναγκαίο.
Ολα αυτά όμως είναι μία επικίνδυνη τακτική, όπως προειδοποιούν οι γιατροί που εξέπεμψαν SOS για τη χρήση αντιβιοτικών χωρίς ένδειξη, με αφορμή την έξαρση της γρίπης η οποία έχει κοστίσει ήδη τη ζωή 12 Ελλήνων από επιπλοκές, ενώ 21 ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Οπως τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τόσο η φετινή γρίπη όσο και άλλες ιώσεις οφείλονται σε 200 είδη ιών και όχι σε μικρόβια. Στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, οπότε δεν πρέπει να χορηγούνται εύκολα από τους ιατρούς και πολύ περισσότερο να τα παίρνει μόνος του ο ασθενής από το φαρμακείο.
«Στους Ελληνες όμως έχει επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για κάθε πυρετό που κάνουν. Αλλά, δεν γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα ”εισπράττουν” και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών (διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λ.π.) και το σημαντικότερο ίσως, ότι αναγκάζουν τα μικρόβια των φυσιολογικών τους χλωρίδων να αποκτήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν. Για τις ιώσεις άλλωστε, υπάρχει μια σύγχρονη παροιμία που λέει: “βήχας – πονόλαιμος -συνάχι, ίωση είναι και μόνη θα περάσει”» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της Αθήνας.
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Μάλιστα, έρευνες αποκαλύπτουν ότι στη χώρα μας:
• Το 20% των ανθρώπων που λαμβάνει αντιβιοτικά τα αγοράζει μόνο του και τα πληρώνει με δικά του χρήματα,
• Το 36% φυλάει στο σπίτι του τα αντιβιοτικά για ώρα ανάγκης, σήμερα που σε κάθε γωνία υπάρχει και ένα φαρμακείο!
• Περίπου 60% των Ελλήνων αναφέρει ότι πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο ενώ είναι δικαιολογημένο επιστημονικά σε λιγότερο από 10%.
Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις- όπου τα συμπτώματα είναι βήχας, πονόλαιμος, συνάχι και πυρετός- πρόκειται για καθαρά ιογενείς λοιμώξεις που τα αντιβιοτικά είναι εντελώς άχρηστα.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απλά μέτρα υγιεινής όπως είναι: η αποφυγή συγχρωτισμού, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε που μας προφυλάσσουν από τις ιώσεις» , επισημαίνει ο ΙΣΑ.