«100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 1922 – 2022» – Εκδήλωση στον Αρχάγγελο

Η Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου σας προσκαλεί στην εκδήλωση «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 1922 – 2022» την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στην Πλατεία Αφεντικά.
Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου. Την εκδήλωση στηρίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου ΑΙΘΩΝΑΣ.
Στην εκδήλωση θα μας κρατήσει συντροφιά η Μικρασιατική ορχήστρα «Μανουσάκια», υπό τη διεύθυνση του Στάθη Μανούσου.
Προλογίζει η υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Αρχαγγέλου κ. Τσαμπίκα Σαρικά.
Συμμετέχει το χορευτικό εργαστήρι του Αίθωνα.
To 2022 αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης.
Παράλληλα, το 2022 αποτελεί ορόσημο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας ενός αιώνα από την Επανάσταση του 1821. Μετά από αγώνες, θυσίες, θριάμβους και τραγωδίες, ο Ελληνισμός συγκεντρώνεται στο μεγαλύτερο του τμήμα στα σύνορα του Ελληνικού κράτους, τα οποία, με την προσθήκη της Δωδεκανήσου, περικλείουν το έδαφος της πατρίδας μας ως σήμερα.
Ο Ελληνισμός της Ανατολής αποτέλεσε για αιώνες οργανικό κομμάτι του Ελληνισμού και ανέπτυξε εύρωστες κοινότητες και μνημεία του παγκόσμιου αρχαίου ελληνικού, χριστιανικού και νεότερου πολιτισμού. Το τέλος της παρουσίας του στον χώρο της Μικράς Ασίας συνοδεύτηκε από την καταστροφή ή την αλλοίωση των μνημείων και των συμβόλων της αλλά παράλληλα την μεταφορά του υλικού και -κυρίως- του άυλου πολιτισμού τους στο έδαφος της σημερινής Ελλάδας.
Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή του 1922, οι απόγονοι των Προσφύγων αποτελούν ένα δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι του Ελληνικού Λαού, τιμώντας την καταγωγή τους μέσα από τους μεγάλους αγώνες για την ελευθερία και την δημοκρατία και την προσφορά τους στον πολιτισμό, την επιστήμη και την τέχνη αλλά και με την καθημερινή, διαρκή τους προσπάθεια για την προκοπή της Ελλάδας.
Το 1922 δεν υπήρξε μόνο το τέλος του Ελληνισμού της Ανατολής αλλά και μια νέα αφετηρία για την νέα Ελλάδα του 20ου και του 21ου αιώνα.
Σας περιμένουμε σε αυτή τη ξεχωριστή βραδιά.

Pin It on Pinterest

Share This