“Υπαρκτός ο κίνδυνος να διακοπεί το πρόγραμμα ΄΄ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ΄΄”

Τον κίνδυνο να διακοπεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στα τρία συναρμόδια Υπουργεία.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το πρόγραμμα συνδέεται με ουσιαστική κοινωνική στήριξη και προσφορά σε 100.000 συνανθρώπους μας, ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι πρέπει να εκδοθεί, άμεσα, Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα τροποποιεί και θα επικαιροποιεί το θεσμικό πλαίσιο γα να συνεχιστεί το πρόγραμμα και μετά την 1-1-2016.

Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, επισημαίνει:

«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διακοπεί το πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄, η ισχύς του οποίου είχε παραταθεί μέχρι το τέλος του 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ζητώ από τους 3 συναρμόδιους υπουργούς να υπογράψουν, άμεσα, την ΚΥΑ για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Διαφορετικά από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις από τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Το χειρότερο είναι ότι θα βρεθούν χωρίς στήριξη και φροντίδα χιλιάδες γέροντες και συνάνθρωποί μας με προβλήματα υγείας στα Δωδεκάνησα και σε όλη τη χώρα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργό Οικονομικών

Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Άμεση προώθηση Κ.Υ.Α για να συνεχιστεί το πρόγραμμα ΄΄Βοήθεια στο σπίτι΄΄ και μετά την 1-1-2016»

Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελεί μια δομή κοινωνικής προσφοράς σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος ανέρχονται σε 100.000 ενώ οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα είναι περίπου 3.000.

Όπως γνωρίζετε, με το νόμο 4277 του 2014, το πρόγραμμα παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2015, με την πρόβλεψη να μετεξελιχθεί με τις κατάλληλες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και να παραταθεί.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ή νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συμβάσεις από τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος.

Είναι υπαρκτός, πλέον, ο κίνδυνος διακοπής του προγράμματος.

Άμεσα θα πρέπει να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα τροποποιεί και θα επικαιροποιεί το θεσμικό πλαίσιο για τους όρους, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», κάτι που σαφώς προβλέπεται από το άρθρο 64, παρ. 2 του Ν. 4277/2014.

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ θα πρέπει να εκχωρηθεί η υλοποίηση του προγράμματος στην ΕΕΤΑΑ μετά την 1-1-2016, προκειμένου το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτούνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Εάν προτίθενται να προωθήσουν άμεσα την σχετική Κ.Υ.Α για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest