Συνάντηση της ΕΥΘΥΤΑ με τον Β.Κικίλια

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη των αποτελεσμάτων για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, απαιτείται η ευαισθητοποίηση των φορέων και των των πολιτών σε σχέση με την αλλαγή οδηγικής συμπεριφοράς, που θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στην Ε.Ε.
H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών ακολουθώντας πρακτικές από τους αντίστοιχους οργανισμούς της Ε.Ε και όχι μόνο, των οποίων είμαστε μέλη, προσπαθώντας να επισημάνει την σοβαρότητα του θέματος.
Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η συνάντηση της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλη Κικίλια κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 στο Rodo Palace.
Στη συνάντησή μας συζητήσαμε το θέμα της οδικής ασφάλειας, καταθέτοντας προτάσεις τις οποίες θα εξετάσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Μεταφέραμε την εμπειρία μας ύστερα από τις δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης του προστατευτικού κράνους και όχι μόνο. Μια κατάσταση που καταγράφει περίτρανα το έλλειμμα οδικής παιδείας των οδηγών.
Μεταφέραμε ότι καθημερινή είδηση στα τοπικά μέσα έχουν γίνει τα τροχαία συμβάντα στον αστικό ιστό της Ρόδου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Ρόδου. Για το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών είναι και η ελλιπής αστυνόμευση.
Μεταφέραμε απόψεις από διεθνείς μελέτες και έρευνες όπου η παρουσία συχνής αστυνόμευσης στους δρόμους οδήγησε σε σημαντική μείωση των δυστυχημάτων. Επισημάναμε ότι το καλοκαίρι στη Ρόδο με τον αυξημένο αριθμό των τουριστών συναντάται το φαινόμενο της ανεξέλικτης οδήγησης που σε συνδυασμό με έλλειψη αστυνόμευσης έχει εύλογο αποτέλεσμα την καταγραφή τροχαίων δυστυχημάτων.
Ενημερώσαμε τον Υπουργό ότι πραγματοποιούμε για μία ακόμα χρονιά την ενημερωτική καμπάνια για την οδική ασφάλεια Ελλήνων και ξένων οδηγών που κάνουν τις διακοπές τους στο νησί μας, με την διανομή του τρίπτυχου εντύπου από τα rent-car στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Τμήμα Τουρισμού Δωδεκανήσου.
Επισημάναμε ότι για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό φαινόμενο της έλλειψης οδικής μας παιδείας, χρειάζεται πολιτική βούληση, η άμεση σύγκλιση της διυπουργικής επιτροπής της οποίας προΐσταται ο Πρωθυπουργός και επί πλέον δυστυχώς « Ο έλληνας οδηγός θέλει….τον τροχονόμο του» σε ότι αφορά το χρηματικό ποσό που οφείλει να καταβάλλει ο παραβάτης οδηγός.
Η έντονη παρουσία των τροχονόμων και η αύξηση των παραβάσεων που βεβαιώνονται σε οδηγούς μειώνουν συχνά τα θανατηφόρα δυστυχήματα, σύμφωνα με έρευνες και μελέτες παγκόσμιων φορέων που ασχολούνται με το θέμα της οδικής ασφάλειας
Η πρόεδρος Καρύδη Ελένη, ενημέρωσε τον Υπουργό για τις επιπτώσεις της υποστελέχωσης της Τροχαίας Ρόδου, ενώ διαμορφώνεται και μια όχι ιδιαίτερα κολακευτική εικόνα για την περιοχή, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στον τουρισμό και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τα τροχαία δυστυχήματα.
Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος Ελένη Καρύδη, ζήτησε την άμεση αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος της υποστελέχωσης της Τροχαίας στο νησί της Ρόδου. Μας υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί το θέμα της Τροχαίας Ρόδου, ύστερα και από την πρόταση που καταθέσαμε και θα σταλεί και εγγράφως.
Η πρόεδρος προσέφερε ως δώρο στο Υπουργό ένα φάκελο με τις δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στα 10 χρόνια λειτουργίας στη Ρόδο, με όλο το έντυπο υλικό.
Ο Υπουργός μας παρότρυνε να συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη και επί πλέον ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Μεταφορών.

Pin It on Pinterest