Στη Συρία μεταβαίνει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»

Μεταφέρει 30 αεροσκάφη που θα αναλάβουν να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες γαλλικές δυνάμεις της περιοχής

Σε δήλωση που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση του γαλλικού κυβερνητικού συμβουλίου άμυνας αναφέρεται πως «η ανάπτυξη της αεροναυτικής μονάδας υποστήριξης γύρω από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ αποφασίσθηκε ώστε αυτή να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί του».

Στη δήλωση προστίθεται ότι το Παρίσι υποστηρίζει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, αλλά τονίζεται ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του μέλλοντος της χώρας.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται συνήθως από ένα υποβρύχιο επίθεσης, φρεγάτες και ένα πλοίο ανεφοδιασμού.

Το «Σαρλ ντε Γκωλ» είναι ένα από τα δυο αεροπλανοφόρα που κινούνται με πυρηνική ενέργεια, τα οποία κατασκευάστηκαν για να αντικαταστήσουν τα άλλα δυο που υπήρχαν στις τάξεις του γαλλικού ναυτικού από τη δεκαετία του 1950.

Η ναυαρχίδα του ναυτικού της Γαλλίας, ναυπηγήθηκε το 1989, μπήκε στο νερό το 1994 αλλά δεν έλαβε αποστολή μέχρι το 2001, όταν και η Γαλλία αποφάσισε να το στείλει στον Ινδικό ωκεανό, για να ενισχύσει τη δύναμη που πολεμούσε εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Έκτοτε, για έξι χρόνια έκανε περίπου 12 φορές το γύρο του πλανήτη πριν χρειαστεί επαναφόρτιση με καύσιμα το 2010.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2015 το Σαρλ ντε Γκωλ έλαβε εντολές και μετέβη στον περσικό κόλπο, επτά εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, απ’ όπου ενίσχυσε τις γαλλικές δυνάμεις, με 30 ακόμα αεροσκάφη. Τον Απρίλιο, πήρε εντολή να επιστρέψει στη βάση του και πλέον ετοιμάζεται να χτυπήσει για άλλη μια φορά το Ισλαμικό Κράτος, αυτή τη φορά από τα νότια της Τουρκίας.

ptotothema.gr

Pin It on Pinterest