Από σήμερα πρέπει να πληρωθούν 1,8 δισ. σε φόρο εισοδήματος – Άλλοι 800.000 πρέπει να πληρώσουν δόσεις χρεών στην εφορία – Στις 20 Οκτωβρίου έρχονται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ
Οι εκλογές πέρασαν, οι αναβολές και οι παρατάσεις τελείωσαν, αλλά αυτό που ξεκινά να έρχεται ο λογαριασμός των φόρων του 2015 -στους οποίους προστίθενται και αυτοί του νέου Μνημονίου.
Μέσα σε 30 μόλις μέρες, από σήμερα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώσουν στην εφορία επιπλέον 2,5-3 δισ. ευρώ μαζεμένα, χωρίς να υπολογίζεται καν η αύξηση του ΦΠΑ που θα πληρώσουν οι κάτοικοι στα νησιά του Αιγαίου ή οι οικογένειες με παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.
Τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη και οι πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν περί τα 1,8 δισ ευρώ για τη δόση του φόρου εισοδήματος. Και αυτό, χωρίς να υπολογιστούν καν τα πρόσθετα εκκαθαριστικά που θα λάβουν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου όσοι θα πληρώσουν τη νέα εκκαθάριση με την επιπλέον έκτακτη εισφορά από αυτή που ανέγραφαν τα αρχικά εκκαθαριστικά, την επιπλέον προακαταβολή φόρου (για το 2016) σε αγρότες κλπ ή τον επιπλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού ή πισίνα.
Σήμερα Τετάρτη λήγουν και θα πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις χρεών στην εφορία και άλλοι 800.000 φορολογούμενοι. Με την διαφορά ότι ήδη πολλοί τις έχουν παρατήσει, με αποτέλεσμα να λείπουν από τα κρατικά Ταμεία 600.000.000 ευρώ που χρωστούσαν και άφησαν απλήρωτα. Οι ρυθμίσεις Βαλαβάνη όμως με τα 20 ευρώ το μήνα δεν υπάρχουν πια και έτσι πλέον το υπουργείο Οικονομικών θα τα αναζητήσει τα λεφτά αυτά με κατασχέσεις εξπρές, όπως προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
Πριν προλάβουν να συνέλθουν από όλα αυτά, γύρω στις 20 Οκτωβρίου, οι συνολικά 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν και τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ για να πληρώσουν τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ακόμη, σαν πρώτη δόση στο τέλος Οκτωβρίου.
Παρά τις υποσχέσεις, όχι μόνο δεν θα έχουν καμία νέα ελάφρυνση, αλλά θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές αξίες του 2007!
Μάλιστα λόγω των παρατάσεων, οι δόσεις που θα πρέπει να πληρωθούν από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο μειώνονται σε 5 και αυτό σημαίνει ότι οι κάθε δόση αυξάνεται κατά περίπου 20%, εξέλιξη που θα δυσκολέψει και άλλο πολλούς για να πληρώσουν.
Σε σχέση με πέρυσι, οι μόνοι που θα δουν ελάφρυνση είναι όσοι δικαιούνται έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, έκπτωση 50% για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ή απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια.
Η κατάσταση αυτή προοιωνίζεται και όμως και επιπλέον υστέρηση εισπράξεων, λόγω οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους τους.
Αυτό σημαίνει όμως ότι και το υπουργείο Οικονομικών θα δυσκολευτεί να βρει και επιπλέον ισοδύναμα 3-3,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται κατ’ελάχιστον, αν θέλει να κάνει πράξη το σύνθημα για αντικατάσταση μέτρων του νέου Μνημονίου. Και αυτό παρότι στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν που οι στόχοι για εισπράξεις και πρωτογενές πλεόνασμα στο Μνημόνιο μειώθηκαν –εξαιτίας της ύφεσης όμως και όχι επειδή οι δανειστές σπλαχνίστηκαν τους αγρίως φορολογούμενους πολίτες.
Μόνο για την άρση του ΦΠΑ 23% σε σχολεία και φροντιστήρια θα απαιτούνταν 300 εκατ. ευρώ, αλλά ο μόνος που φαίνεται να την θυμάται αυτήν πια στην κυβέρνηση είναι μάλλον ο υπουργός Παιδείας κύριος Νίκος Φίλης.
Για τον αυξημένο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου που έχει επίσης υποσχεθεί η κυβέρνηση να καταργήσει χρειάζεται να βρεθούν έσοδα από ισοδύναμα μέτρα ύψους 105 εκατ. ευρώ, για να πάρει πίσω την αυξημένη φορολογία των αγροτών (προκαταβολή- συντελεστής) απαιτούνται περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ για να μη μειωθεί κατά 50% το επίδομα θέρμανσης άλλα 100 εκατ. ευρώ. Για να μην επιστρέψει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία χρειάζονται 20 εκατ. ευρώ, για να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ ως έχει άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος 375 εκατ. ευρώ.
Και την ίδια ώρα αναζητούνται και άλλα 2 δισ. ευρώ από «ισοδύναμα» για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων.
πηγή: protothema.gr