Προγράμματα διανομής φρούτων στα σχολεία

Στόχος να έρθουν οι μικροί μαθητές πιο κοντά στην υγιεινή διατροφή

Τις μέχρι στιγμής ενέργειες του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού στους μαθητές παρουσιάζει με γραπτή του απάντηση ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος έπειτα από ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε προγράμματα διανομής φρούτων καθώς και σε εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο το 2012-13 με θέμα «Ενίσχυση μαθητών» η οποία αναφέρει ότι «προκειμένου να ενισχυθούν οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, είναι δυνατόν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, καθώς και τις Ιερές Μητροπόλεις, οι οποίες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει να διασφαλίζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων».

Επίσης γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα διανομής φρούτων από την εταιρεία ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ που θα εφαρμοστεί και το τρέχον σχολικό έτος.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το πρόγραμμα « Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία» που υλοποιήθηκε τα σχολικά έτη 2013-13 και 2013-14. Παράλληλα δίνεται η πληροφορία ότι η Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π/θμιας Εκπ/σης του ΥΠΑΙΘ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται σχέδιο ΚΥΑ προκειμένου για την υλοποίηση του Σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2014-15.

Επιπλέον σύμφωνα με έγγραφο αναπτύσσεται η πιλοτική δράση «ΒΑΛΕ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ» των Υπουργείων Παιδείας, Ανάπτυξης που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκη. Η ανωτέρω δράση ξεκίνησε στις 22/10/2014.

Η πιλοτική δράση απευθύνεται σε 3.025 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 13 Δημοτικά Σχολεία σε 5 Δήμους της χώρας. Θα μοιραστούν περισσότερες από 18.500 συσκευασίες εποχικών φρούτων, οι οποίες θα συνοδεύονται από ειδικό έντυπο υλικό για τη θετική επίδραση της κατανάλωσης φρούτων στις παιδικές ηλικίες.

Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των δυο Οργανισμών, οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η δράση έχει ως στόχο να φέρει τους μικρούς μαθητές πιο κοντά στη διατροφική αξία των φρούτων καθώς το προϊόν θα μοιράζεται μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα σε συνδυασμό με ειδικό ενημερωτικό υλικό που επιμελήθηκαν παιδο-διατροφολόγοι. Τα φρούτα που θα διανεμηθούν θα είναι συσκευασίες φιλικές για χρήση από παιδιά ανάλογες με την εποχικότητα.

Τα 13 Δημοτικά που μετέχουν στο πρόγραμμα, ανήκουν στους Δήμους Περιστερίου, Αγίας Βαρβάρας, Αθήνας, Πεντέλης – Μελισσίων και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

πηγή: newsbeast.gr

Pin It on Pinterest