Οι δανειστές θα μας πουν τι θα υποθηκεύσουμε – Αφήνουν την έδρα του ταμείου στην Αθήνα

Από τις πρώτες δηλώσεις Μέρκελ-Γιούνκερ-Τουσκ και Ντάϊσενλμπλουμ, προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά ένα πράγμα πήρε. Η έδρα του ταμείου εγγυοδοτήσεων στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας ύψους 50 δις θα είναι στην Ελλάδα και όχι στο Λουκεμβούργο όπως είχε προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι θα κάνει αυτό το ταμείο το οποίο τελικά ήταν όπως φάνηκε και ο πραγματικός στόχος του Βερολίνου;

Ο Ντάϊσενλμπλουμ είπε:

“Θα υπάρξει ένα Ταμείο όπου θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχειων και θα υπάρξει ρευστοποίηση για να μειωθεί χρέος. Το ταμείο επίσης θα συμβάλλει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία είναι 25 δισ. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους (50%) και για τις επενδύσεις (50%)”.

Το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι τι θα υποθηκεύσουμε σ΄ αυτό το ταμείο. Η απάντηση Ντάϊσελνμπλουμ είναι επίσης σοκαριστική:

“Ειδικοί θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα περιουσιακά στοιχεία” που θα υποθηκευτούν!

Οι υποθέσεις και τα σενάρια έχουν ξεκινήσει από χθες και από πολλών το μυαλό έχει περάσει η “υποθήκευση ενεργειακών αποθεμάτων”. Θα δούμε αν τα σενάρια έχουν βάση ,πολύ σύντομα.

Κατά τ΄ άλλα η τρόϊκα επιστρέφει δριμύτερη στην Αθήνα. Το ανακοίνωσε η Μέρκελ. Η οποία μας κατέστησε σαφές ότι το κούρεμα του χρέους παραμένει εκτός συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες του δηλώσεις,μετά από την συμφωνία επικέντρωσε στο λεγόμενο “αναπτυξιακό πακέτο των 35 δις και στην τριετή χρηματοδότηση” και στο γεγονός ότι η έδρα του ταμείου υποθηκών θα μείνει στην Αθήνα. Τα δύσκολα ξεκινούν τώρα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Προς το παρόν μένουν τα καλά λόγια του Ολάντ για τον Τσίπρα:
Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, ο Τσίπρας έκανε θαραλλέα επιλογή είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

πηγή: onalert.gr

Pin It on Pinterest