Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου: «Χαιρετιζουμε και στηρίζουμε την αποχή διαρκείας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου»

Με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, παρακολουθούμε όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και πανελλαδικά, τις κινητοποιήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που αποφάσισαν αποχή διαρκείας, αλλά και τις αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν του νομικού κόσμου, απέναντι στο νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι αλλαγές που επιχειρούνται, αποτελούν ξεκάθαρη επίθεση σε βάρος του συνόλου των πολιτών. Αποτελούν όμως και μείζον πολιτικό, κοινωνικό, αλλά πρωτίστως ηθικό ζήτημα, που προοπτικά, θα επηρεάσει δραματικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η αντιλαϊκή και αυταρχική συγκυβέρνηση της υποταγής και της υποτέλειας, με πρόσχημα τη δήθεν επιτάχυνση και μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεξαγωγής της ιδιωτικής δίκης, από το στάδιο της άσκησης της αγωγής, μέχρι τον πλειστηριασμό και την κατάταξη των δανειστών, επιχειρεί, για ακόμα μία φορά μέσα στα τελευταία χρόνια, να απαξιώσει το δικηγορικό λειτούργημα, να φτωχοποιήσει και τον δικηγορικό κλάδο που ήδη έχει πληγεί ισοπεδωτικά, να υπονομεύσει καίρια την ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπρέπεια των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, να φαλκιδεύσει τα δικαιώματα των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και να καταστήσει την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη απρόσιτη, ακυρώνοντας ουσιαστικά την ένδικη προστασία και την δικονομική άμυνα, προς όφελος κυρίως των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρότερων, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τον ταξικό προσανατολισμό της.

Συνοπτικά και επιγραμματικά, επισημαίνουμε ότι:

Α. Η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία της πολιτικής δίκης (όπου μεγάλο μέρος του αντικειμένου της δίκης, αφορά διαφορές πολιτών με Τράπεζες), καταργεί τις αρχές της δημοσιότητας, της αμεσότητας και της προφορικότητας και δημιουργεί ένα νέο μοντέλο πολιτικής δίκης υπό την κυριαρχία των ένορκων βεβαιώσεων (έως 8 τον αριθμό!), που αυξάνει δραματικά το κόστος κάθε δίκης για τον πολίτη, με πλήρως υποβαθμισμένο το ρόλο των δικηγόρων, εις όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών.

Β. Στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, οι επιχειρούμενες αλλαγές, στρέφονται ιδίως κατά των αδυνάτων, καθώς: α. περιστέλλεται το δικαίωμα ανακοπής, β. περιορίζεται η προθεσμία για την άσκηση της αναστολής, γ. ο πλειστηριασμός θα διενεργείται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου (από το 2016 και μετά), δ. δίνεται η δυνατότητα πλειστηριασμού στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ε. επιτρέπονται οι πολλαπλές και ηλεκτρονικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, με στόχο φυσικά, ο πολίτης να μην μπορεί να αντέξει την οικονομική πίεση και να χάνει ουσιαστικά κάθε δικαίωμα άμυνας, στ. από το εκπλειστηρίασμα ικανοποιούνται πρώτα οι Τράπεζες, εις βάρος του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ζ. καταργείται το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων και των απαιτήσεων των δικηγόρων υπέρ των δανειστών, δηλαδή κατά βάση υπέρ των τραπεζών η. καταργείται η προστασία της μίσθωσης του ακινήτου που πλειστηριάστηκε, υπέρ του υπερθεματιστή, θ. επανέρχεται η προσωπική κράτηση των εμπόρων για εμπορικά χρέη.

Γενικότερα, οι νέες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, συντονίζονται με την ήδη εκτεταμένη και βάναυση κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, σύμφωνα με όσα πάγια ζητούσαν οι τράπεζες, οι δανειστές και η τρόικα, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων, το ποσοστό των οποίων μέρα με την μέρα εμπλουτίζεται με νέους φτωχοποιημένους Έλληνες, να γίνεται ευκολότερα με διαδικασίες και πλειστηριασμούς fast track και εξευτελιστικά πιο φθηνά για τα κοράκια, για τις τράπεζες και για τους εγχώριους και ξένους τοκογλύφους.

Η ξεπουλημένη συγκυβέρνηση, αφού στήριξε και έσωσε εις βάρος μας προκλητικά τις Τράπεζες (που ως ανώνυμες εταιρείες, όταν χορηγούσαν τα δάνεια με σκοπό το κέρδος, αναλάμβαναν και τον επιχειρηματικό κίνδυνο), σήμερα, λειτουργώντας ως υποκατάστημα τους, κατ’ εντολή της τρόικας, τις ευνοεί έναντι και εις βάρος πάντων.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου χαιρετίζει την αποχή διαρκείας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και δηλώνει ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα τους, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα και των κινητοποιήσεών τους. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, να συμπαρασταθούν και να συνταχθούν στον αγώνα αυτό, γιατί είναι αυταπόδεικτο ότι τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας δεν παλεύουν σήμερα μόνο για τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας, απέναντι σε ένα νέο καθεστώς ομηρίας και εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών.

Pin It on Pinterest