Νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο: “Σταματήστε τις έρευνες για να πάρουμε το Barbaros”!

Η Άγκυρα προσπαθεί να συνδέσει την διακοπή των παράνομων ερευνών της στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις νόμιμες δραστηριότητες των εταιρειών, που έχουν συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η φόρμουλα που προωθεί η Τουρκία «για αποκλιμάκωση της έντασης» έγκειται στην αξίωσή της να μην προχωρήσει η ΕΝΙ σε νέες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως προγραμματίζει και ταυτόχρονα να αποχωρήσει από την περιοχή το σκάφος «Μπαρμπαρός».
Είναι σαφές, υποστήριζαν ενημερωμένες πηγές, πως η Τουρκία θέλει ουσιαστικά να «παγώσουν» όλες οι εξελίξεις γύρω από το κεφάλαιο της ενέργειας, μέχρι να βρεθεί «κοινή συμφωνία» ως προς την αξιοποίησή του. Συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την Άγκυρα στο πακέτο της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, είτε διά των Τουρκοκυπρίων είτε απευθείας.
Τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση όσο και η ΕΝΙ δεν θα σταματήσουν τον προγραμματισμό στα θέματα των ερευνών κι αυτό έχει ξεκαθαριστεί προς κάθε κατεύθυνση. Η εταιρεία ανά πάσα στιγμή φαίνεται έτοιμη -και θα το πράξει- να προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο «Αμαθούσα», ενώ είναι σαφές πως έχει να μετρήσει και το οικονομικό κόστος από την αναβολή ή και πάγωμα των ερευνών της.
Η κυπριακή Κυβέρνηση διαμηνύει προς τους εν δυνάμει μεσολαβητές ότι οι έρευνες προχωρούν και πως για να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις πρέπει να αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» και να δοθούν διαβεβαιώσεις πως τυγχάνουν σεβασμού τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις τουρκικές προθέσεις, παρόλο που με τη φόρμουλα που προωθεί η Τουρκία, διευκολύνει νέο γύρο παρανόμων ερευνών του «Μπαρμπαρός».
Η πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα, που ενδεχομένως να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό και με κάποιες ενέργειες της Άγκυρας, δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα. Η προσοχή τώρα βρίσκεται σε αγγελία της Τουρκίας για κινήσεις υποβρυχίων στην περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, μέχρι και ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Pin It on Pinterest