“Καμπανάκι κινδύνου” για την αιμοδοσία και την υγεία τα κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά μας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του rodosreport ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης Τάσος Κοντακίδης, με επιστολή του που έστειλε στον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου Φιλήμονα Νικολάου, επισήμανε τους ενδεχόμενους κινδύνους για την αιμοδοσία και την υγεία στα νησιά μας από τους χώρους κράτησης μεταναστών. Παρόμοια επιστολή απέστειλε και στη βουλευτή Δωδεκανήσου Μίλα Ιατρίδη.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι με τα κέντρα κράτησης μεταναστών , μεταφέρονται μαζί και μεταδοτικές ασθένειες όπως η ελονοσία και η φυματίωση, οι οποίες εδώ και χρόνια είχαν εξαλειφθεί από τη χώρα μας. Στις περιοχές στις οποίες έχει εμφανιστεί κρούσμα ελονοσίας απαγορεύεται για 1,2 ή και 3 χρόνια από τους κάτοικους και τους επισκέπτες να δίνουν αίμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι κάτοικοι των Φερών και όλων των γύρω περιοχών , οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από την αιμοδοσία εξ’ αιτίας της ελονοσίας από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Δυστυχώς εκτός από τους κάτοικους των περιοχών αυτών, αποκλείονται και όσοι επισκεφθούν τις περιοχές γυρνώντας στον τόπο τους αν είναι καλά ενημερωμένο το ιατρικό προσωπικό και δεν μπορούν να δώσουν αίμα πουθενά.

Για ακόμα μια φορά τονίζει χαρακτηριστικά υποβαθμίζεται η προσφερόμενη ποιότητα υγείας με κίνδυνο της ζωής των πολιτών και η δημιουργία κέντρων κράτησης στα νησιά μας  δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα θέματα υγείας με τη μεταφορά των μεταναστών στα επόμενα χρόνια. Επισημαίνει τον τουριστικό χαρακτήρα της Ρόδου και πως σε ενδεχόμενο κρούσμα ελονοσίας ή φυματίωσης, θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και στο λιμενικό σώμα στα νησιά μας είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δέοντα, γι αυτό είναι πρέπον η κυβέρνηση να δει πιο ανθρωπιστικά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι και να λύσουν το πρόβλημα “από τη ρίζα”.  Στην βασική υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται στους μετανάστες, δεν υπάρχει έλεγχος αυτών των μεταδοτικών ασθενειών, πριν αποδειχθεί ότι αρρώστησε κάποιος από τα συμπτώματα.

Κανένας πολίτης δεν επιθυμεί οι πρόσφυγες πολέμου να αντιμετωπίζονται με άσχημο τρόπο και χωρίς τη μέγιστη δυνατή φροντίδα από όλους  τους φορείς. Ωστόσο οι χώροι “προσωρινής” κράτησης μεταναστών στα νησιά μας δε θα δώσει τη λύση στο μείζον πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που έχει γίνει “παιχνίδι ζωής” από τους δουλεμπόρους. Εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο , πλουτίζουν  σκοτώνοντας συνανθρώπους μας στο Αιγαίο. Εκεί είναι το πρόβλημα, εκεί πρέπει να επέλθει λύση.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ρόδου εξέφρασε στο rodosreport με αφορμή την επιστολή αυτή την αντίθεση του στη δημιουργία χώρων κράτησης μεταναστών, θεωρώντας πολύ πιθανή την εμφάνιση μεταδοτικών ασθενειών όσο καταφθάνουν μετανάστες και παραμένουν στο νησί.  Ανέφερε πως η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην εθελοντική αιμοδοσία τα  τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντική και ο κίνδυνος αποκλεισμού για το νησί μας θα έχει μεγάλες συνέπειες.

rodosreport.gr

Pin It on Pinterest