Νέα, πολλά υποσχόμενα και εν δυνάμει «θαυματουργά», τα αντικαρκινικά φάρμακαπου παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Βιέννη γεννούν ελπίδες για την καταπολέμηση της επάρατης νόσου.
Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο (European Cancer Congress, ECC), που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ 25 και 29 Σεπτεμβρίου) στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, έχει μέχρι στιγμής αναδείξει κάποιες πολλά υποσχόμενες ανακοινώσεις, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες.
Βασικό θέμα σε πολλά ειδησεογραφικά Μέσα χθες, το φάρμακο «Nivolumab» («Opdivo») της «Bristol-Myers Squibb» παρουσιάζεται να παρατείνει σημαντικά τη ζωή εκείνων που πάσχουν από καρκίνο στα νεφρά. Κι όχι απλώς να παρατείνει τον χρόνο (κατά περίπου έξι μήνες σε σύγκριση με τη στάνταρ αντικαρκινική θεραπεία) αλλά και να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής, με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου να αναφέρονται χαρακτηριστικά σε περιπτώσεις ανθρώπων σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου που δεν κατάφεραν απλώς να μείνουν ζωντανοί, αλλά έφτασαν ακόμη και στο σημείο να επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά τους.
Υπάρχουν αναφορές μάλιστα και σε περιπτώσεις στις οποίες ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση (στους πνεύμονες ή στο συκώτι), αλλά το «Nivolumab» («Opdivo») ήρθε και… εξαφάνισε τους καρκινικούς όγκους. Μια τέτοια περίπτωση φέρεται να είναι αυτή της 66χρονης Πατρίσια Ραπ από το Σάρεϊ της Βρετανίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για «θεραπεία» του καρκίνου. Ελπίζουν ωστόσο ότι χάρη στο «Nivolumab» οι καρκινοπαθείς θα μπορούν ίσως να επεκτείνουν τον βίο τους κατά τουλάχιστον έξι ή επτά χρόνια παραπάνω, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Daily Mail».
Δρα στο ανοσοποιητικό
Το «Nivolumab» ανήκει στους επονομαζόμενους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου («immune checkpoint inhibitors»). Πρόκειται δηλαδή για ένα φάρμακο που «απελευθερώνει» το ανοσοποιητικό σύστημα από τα φυσικά φρένα-αναστολείς, επιτρέποντάς του να επιτίθεται και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα είδος ανοσοθεραπείας (immunotherapy), που στόχο έχει τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στην ανάπτυξη κακοήθων όγκων.
Οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου αναζητούν πλέον στον χώρο της ανοσοθεραπείας τις απαντήσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική βιομηχανία «Merck & Co» έχει παρουσιάσει το φάρμακο «Pembrolizumab» («Keytruda») ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η ελβετική «Roche», η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αντικαρκινικών φαρμάκων στον κόσμο, μπαίνει κι αυτή δυναμικά στην κούρσα με το πολλά υποσχόμενο φάρμακο «Atezolizumab».
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δοκιμές που παρουσίασε η «Roche» στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο (European Cancer Congress, ECC) στη Βιέννη, το «Atezolizumab» παρουσιάζει εντυπωσιακή δράση ενάντια στους καρκίνους του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται να συρρικνώνει τους όγκους κατά 27% σε ορισμένες περιπτώσεις και να παρατείνει τον βίο βαριά ασθενών κατά περίπου 8 μήνες.
Στόχος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας είναι το «Atezolizumab» να κυκλοφορεί κανονικά στην αγορά έως τα τέλη του 2016. Οσο για το «Nivolumab» («Opdivo») που αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό έχει λάβει τη σχετική έγκριση και κυκλοφορεί στην Ευρώπη, όπως άλλωστε και το «Pembrolizumab» («Keytruda»).
Πηγή: Έθνος