Η μεσογειακή διατροφή, ειδικά όταν εμπλουτίζεται με μια μερίδα ξηρών καρπών και ελαιολάδου καθημερινά, μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της γήρανσης στην ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργήσει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης JAMA Internal Medicine.
Η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει επίσης δείξει οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, χαρακτηρίζεται από τα λαχανικά, τα φρούτα, τους μη-επεξεργασμένους σπόρους και τα όσπρια. Περιλαμβάνει, επίσης, ψάρια, κρασί και ελάχιστη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλούσια σε λιπαρά.
Στην μελέτη συμμετείχαν 447 νοητικά υγιείς άνθρωποι ηλικίας 55-80 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Δύο ομάδες ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή με επιπλέον 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) την ημέρα ή πέντε κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα. Η τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) ακολούθησε απλά μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για ένα διάστημα 4 ετών κατά μέσο όρο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η λειτουργία της μνήμης παρέμεινε ισχυρή στα μέλη της πρώτης ομάδας, ενώ η λειτουργία του μετωπιαίου φλοιού (κέντρο προσοχής και κέντρο για τις εκτελεστικές λειτουργίες) βελτιώθηκε στα μέλη της δεύτερης ομάδας.
Αυτή η μειωμένη πτώση στη γνωστική λειτουργία πιθανόν πηγάζει από την αφθονία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων που βρίσκονται στις συμπληρωματικές τροφές (ξηροί καρποί και ελαιόλαδο) της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Ros.
Το ελαιόλαδο και ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε φαινολικές ενώσεις που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν οξειδωτικές διαδικασίες στον εγκέφαλο, οι οποίες οδηγούν σε νευροεκφυλισμό.
πηγή: Perierga.gr