Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα «σαρώσει» τραπεζικούς λογαριασμούς, δάνεια και χρηματιστηριακά προϊόντα – Ενεργοποιείται μητρώο Off Shore – Έλεγχοι 900 πολύ πλούσιων – Το ΚΕΦΟΜΕΠ στοχεύει να εισπράξει επιπλέον 77 εκατ. ευρώ από τους «μεγιστάνες»
«Ριφιφί» στις τράπεζες για στοιχεία φορολογουμένων που μπορεί να αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα, σχεδιάζει για φέτος η εφορία. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων “κτίζει” τον φορολογικό Big Brother, δηλαδή το νέο Περιουσιολόγιο, με βάση το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει να φορολογήσει την πραγματική περιουσία και να καταργήσει τα τεκμήρια.
Με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2015, το οποίο ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών δεν θα παρακολουθεί πλέον μόνον τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών αλλά επεκτείνεται και σε συναλλαγές δανειακών προϊόντων. Στόχος της ΓΓΔΕ είναι έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 οι ελεγκτές της εφορίας να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα των φορολογουμένων.
Μηνιαίοι στόχοι
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ θέτει, μήνα προς μήνα, το πρόγραμμα δεκάδων φορολογικών αλλαγών που θα ζήσουμε μέσα στο 2014.
Έως το τέλος του έτους ενεργοποιείται και το Μητρώο των Off Shore εταιρειών ενώ θα ενεργοποιηθούν αυτοματοποιημένα συστήματα ειδοποίησης (μέσω email ή τηλεφώνου) των φορολογικών υποχρεώσεων διαχείρισης και είσπραξης οφειλών.
Μέσα στη χρονιά πρέπει να ολοκληρωθούν:
– τουλάχιστον 160 έρευνες υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και 40 υποθέσεων ΦΠΑ με στόχο την αύξηση κατά 400% των εσόδων από τη διενέργεια τέτοιων ελέγχων σε σχέση με το 2014.
– 400 πλήρεις και 500 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις . Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει στόχο να βεβαιώσει έσοδα τουλάχιστον 2,925 δισ. ευρώ φέτος.
– 900 ελέγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις φορολογουμένων με εμβάσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία, οφ σορ και άλλοι «μεγάλοι» οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.
– 2.000 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου από τις Δ.Ο.Υ
– 15.000 έλεγχοι πρόληψης από τις Δ.Ο.Υ σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα
– 5.000 προληπτικοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με διαφορές προς καταλογισμό τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ
Παράλληλα το ΚΕΦΟΜΕΠ ( Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) στόχο έχει να βεβαιώσει φόρους αυξημένους κατά 30% σε σχέση με το 2014, δηλαδή περισσότερα από 325 εκατ. ευρώ με στόχο να εισπράξει επιπλέον 77 εκατ. ευρώ από τους πλούσιους Έλληνες.
πηγή: protothema.gr