Η Γερμανία επαναφέρει τη συνθήκη “Δουβλίνο ΙΙ”, που δεν θα ισχύει μόνο για την Ελλάδα

Η Γερμανία θέλει να επαναπροωθεί και πάλι στις πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εκτός της Ελλάδας – πρόσφυγες οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η Γερμανία εφαρμόζει τώρα τη διαδικασία του Δουβλίνου για όλες τις χώρες προέλευσης και όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Ελλάδα. Αυτό ισχύει από τις 21 Οκτωβρίου και για Σύρους, επισήμανε.

Τον περασμένο Αύγουστο η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του Κανονισμού ειδικά για τους Σύρους. Η εν λόγω πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνσης ελήφθη σε συνέχεια της συνάντησης Μέρκελ – Ολάντ για την προσφυγική κρίση, όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυναν κάλεσμα για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Asylum Information Database, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) είχε εκδώσει τότε εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες, προκειμένου η Γερμανία να καταστεί το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ

Pin It on Pinterest