Η Άγκυρα συγκροτεί επιτροπή για τη διεκδίκηση 16 ελληνικών νησιών

Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο της η τουρκική εφημερίδα Aydınlık, συγκροτήθηκε η εν λόγω επιτροπή για να μας τραβήξουν το “αυτί” που τολμάμε και κατέχουμε το έδαφός μας!
Φαίνεται πως κάποιοι στην Άγκυρα επιμένουν πιστεύοντας πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κρίσης να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια, να προκαλούν διεκδικώντας 16 ελληνικά νησιά.
Πρόσφατα, στις 27 Φεβρουαρίου, ο καθηγητής πολιτίκων επιστημών Ümit Özdağ, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Τουρκία -21ος αιώνας», δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει τα απολεσθέντα 16 ελληνικά νησιά του Αιγαίου τα οποία έχουν αφεθεί στην Ελλάδα από την τουρκική αδιαφορία, σαν αντιστάθμισμα στις τουρκικές απώλειες στα ανατολικά της σύνορα.
Σύμφωνα με τον Ümit Özdağ, τα νησιά Kouyn, Hurşıt, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcılar Koçbaba, Ardacık, δηλαδή τα νησιά, Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, (εκεί που έχουν ανακαλυφθεί τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα), Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα.
Μάλιστα ο Ümit Özdağ ισχυρίστηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στα χέρια της πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν την παράνομη ελληνική κατοχή αυτών των νησιών και ότι τα νησιά αυτά ανήκουν δικαιωματικά στην Τουρκία.
Απευθυνόμενος δε στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε να μάθει τι ενέργειες έχει κάνει στις συνομιλίες του με τους Έλληνες για να διεκδικήσει την τουρκική κυριαρχία αυτών των νησιών.
Τώρα το θέμα αυτό εισέρχεται σε νέα φάση όπως αναφέρει και ο γνωστός τουρκολόγος Ν.Χειλαδάκης καθώς συγκροτήθηκε «ειδική επιτροπή» διεκδίκησης αυτών των νησιών.
Η επιτροπή αυτή που θα προβάλει επίσημα τα αιτήματα της στην τουρκική κυβέρνηση, την οποία μάλιστα κατηγορεί για… ενδοτικότητα στους Έλληνες, έχει ιδρυτικά μέλη τον απόστρατο υποστράτηγο, Naci Beştepe, αντιπρόεδρο του κόμματος Vatan partısı, τον επίτιμο δικαστή, Tırgut Okyar και τον πρώην γενικό γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατο συνταγματάρχη, Ümit Yalım.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα ιδρυτικά μελη της επιτροπής, δηλώσαν ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να γίνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη και κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν δραστηριοποιείται όπως θα έπρεπε για να σταματήσει η «παράνομη» κατοχή των 16 «τουρκικών» νησιών από την Ελλάδα.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest