Ερώτηση στη Βουλή του Μάνου Κόνσολα για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό

Ζητά στοιχεία για το ποιες και με ποια ποσά επιχορηγήθηκαν από την κυβέρνηση

Το ζήτημα της χρηματοδότησης αλλά και του ελέγχου λειτουργίας των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σε πέντε Υπουργούς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής ζητά αναλυτικά στοιχεία για το ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους 9 μήνες και ποια ποσά διατέθηκαν για τη χρηματοδότησή τους, για τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν αλλά και για το ποιες ΜΚΟ έχουν δημιουργηθεί και έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο από τον Απρίλιο, όταν είχαμε την πρώτη μεγάλη έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις ΜΚΟ που χρηματοδότησε και οι οποίες δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό.

Οφείλει, επίσης, να ασκεί έλεγχο στο πλαίσιο λειτουργίας τους αλλά και στην υλοποίηση των δράσεων για τις οποίες χρηματοδοτούνται. Οφείλει να μην χρηματοδοτεί δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από τις κρατικές υπηρεσίες.

Δεν μηδενίζει κανείς το αξιόλογο έργο που επιτελούν κάποιες ΜΚΟ και το οποίο αναγνωρίζεται.

Κατά το παρελθόν, όμως, είχαμε πικρή πείρα από τη βιομηχανία χρηματοδότησης ΜΚΟ που είχε αναπτυχθεί, κάποιες από αυτές τις υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

  1. Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

2.Κύριο Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  1. Κύριο Υπουργό Εξωτερικών
  2. Κύριο Υπουργό Υγείας
  3. Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που έχει προσλάβει, πλέον, το μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, έχει προσελκύσει πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κάποιες από αυτές προσφέρουν σημαντικό έργο, το οποίο αναγνωρίζεται από όλους.

Είναι πικρή, όμως, η πείρα του παρελθόντος από τη λειτουργία των ΜΚΟ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα από τις διαδικασίες χρηματοδότησης τους με χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Υπενθυμίζω ότι κάποιες από αυτές τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, δημιουργεί ένα μεγάλο κενό. Αυτό το κενό καλύπτουν κάποιες ΜΚΟ, που πολλές φορές υποκαθιστούν την ίδια την κυβέρνηση ή αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε συνεννόηση μαζί της.

Υπάρχει ένα ζήτημα για τη χρηματοδότηση αυτών των ΜΚΟ αλλά και για το πλαίσιο ελέγχου των δραστηριοτήτων τους.

Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ποιες ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, έχουν χρηματοδοτηθεί από Υπουργεία, με ποιο ποσό και για ποιο σκοπό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. Ποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, έχουν χρηματοδοτήσει τους τελευταίους 9 μήνες. Με ποια ποσά αναλυτικά και για ποιο σκοπό.
  2. Εάν υπάρχει, από την πλευρά της Πολιτείας, έλεγχος του πλαισίου λειτουργίας αλλά και της υλοποίησης δράσεων των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν.
  3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ για το 2016. Ποια ποσά θα διατεθούν;
  4. Πόσες και ποιες ΜΚΟ έχουν δημιουργηθεί και έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο από τον Απρίλιο, όταν είχαμε την πρώτη μεγάλη έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest