Επιστολή προς την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου – Πρόταση για αποτροπή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

Πρόταση για αποτροπή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Δήμαρχοι και Μέλη,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει αποφασίσει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου. Μία απόφαση, η οποία προαναγγέλλεται σταδιακά, είτε μέσω δημοσιευμάτων, είτε δια μέσου κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Η απόφαση, προσδιορίζεται χρονικά κατά την έναρξη του μηνός Σεπτεμβρίου 2015 και αποτελεί τη θανάτωση του τελευταίου κεκτημένου μας.

Συγχαίρω την απόφαση σύγκλισης του Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που αφορά στο συντονισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων και συντάσσομαι στο πλευρό σας. Προσωπικά έχω ήδη καταθέσει δημοσίως την πρότασή μου, για την αποτροπή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στην οποία και σας κάνω κοινωνούς. Οι βουλευτές, οφείλουν να δεσμευτούν δημοσίως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσουν την κατάργησή τους, σε όποιον πολιτικό χώρο και εάν ανήκουν.

Οι εκλεγμένοι βουλευτές της Δωδεκανήσου, αλλά και του συνόλου των νησιών που ισχύει το μέτρο, οφείλουν να αποστείλουν σχετική ενυπόγραφη επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας την αντίθεσή τους, καθώς και την απόφασή τους, να μη ψηφίσουν την κατάργησή τους, στο πλαίσιο σχετικής ψηφοφορίας.  Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα μπορέσει (όπως υποστηρίζει τις περισσότερες φορές) να ενισχύσει τα «διαπραγματευτικά» της ατού, έναντι των δανειστών, που φέρονται να … πιέζουν για την κατάργησή τους. Εάν και ήδη η συγκεκριμένη επίκληση έχει καταρρεύσει, αφού δια μέσου του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώθηκε ότι, (γι’ αυτούς) η μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, δεν είναι και δεν ήταν κόκκινη γραμμή.

«Δεν ήταν κόκκινη γραμμή το ΦΠΑ στα νησιά. Δεν είναι από τις δυσκολότερες αποφάσεις. Θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο», είπε με περίσσιο θάρρος (ή θράσος) ο Νίκος Φίλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συντελεστές φόρου, όπως είναι ήδη ευρέως γνωστό, μειωμένοι κατά 30%, ισχύουν στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο. Ο Νομός Λέσβου εκλέγει 3 Βουλευτές, ο Νομός Χίου 2, ο Νομός Σάμου 1, ο Νομός Δωδεκανήσου 5, ο Νομός Κυκλάδων 4, η Θάσος ανήκει στο Νομό Καβάλας και εκλέγει 4 Βουλευτές, η Σαμοθράκη στο Νομό Έβρου με επίσης 4 Βουλευτές, οι Βόρειες Σποράδεις στο Νομό Μαγνησίας με 6 Βουλευτές και η Σκύρος στο Νομό Εύβοιας με 6 Βουλευτές. Συνολικά δηλαδή, 35 Βουλευτές, εκλέγονται, σε νησιά της Ελλάδας, στα οποία ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ανεξαρτήτου κόμματος. Εάν αυτοί, με τη συνδρομή και την αρωγή των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα ψηφίσουν την κατάργησή τους, τότε δεν θα μπορεί να περάσει κανένα τέτοιο μέτρο, που πλήττει τους νησιώτες.

Η ανάγκη κατανόησης ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, δεν αποτελούν επιχορήγηση με ανεπαρκή στόχευση, είναι επιτακτική. Ο μειωμένος ΦΠΑ, δεν αποτελεί κίνητρο για φορολογικό αρμπιτράζ (επενδυτική ευκαιρία που αποφέρει κέρδος). Πρόκειται για μία απόφαση που αφορά σε συνθήκες διαβίωσης και δυνατότητες επιβίωσης.

Στην περίπτωση που εκλεγμένοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται σε δύσκολη θέση – την οποία και προσωπικά κατανοώ – θα τους θυμίσω απλά και μόνο ότι προεκλογικά, εδώ από τη Ρόδο, ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστήριζε: « (…) ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές», ενώ ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να μάθει εάν έχουν εξεταστεί οι σχετικές αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο.

Οι εκλεγμένοι βουλευτές κρατούν το μαχαίρι, κρατούν και το καρπούζι.

Η τύχη του τόπου μας, είναι στα χέρια τους.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουν.

Στέφανος Δράκος

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Pin It on Pinterest